Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Извън туризма и транспорта в останалата част на икономиката у нас няма сериозен спад

Доц. Виктор Йоцов, преподавател в УНСС, Бизнес старт, 03.09.2020

16:25 | 3 септември 2020
Обновен: 16:53 | 3 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Извън туризма и транспорта в останалата част на икономиката у нас няма сериозен спад. Раздават се милиони, макар и не след сериозни анализи. Това заяви доц. Виктор Йоцов, преподавател в УНСС, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Прогнозата на БАН за българската икономика за тази година е за спад с 6%, а на БНБ е за -8.5%. По-оптимистичната прогноза отчита по-високата степен на публичните разходи, които съответно ще повлияят на растежа“.

По думите на доц. Виктор Йоцов за България е подходяща инфлация от 2-3%, като всяка една конвергенция на цените с тези в Европа ще води до тяхното покачване.

„Свидетели сме на поредния опит за промяна на паричната политика на САЩ, но още след глобалната финансова криза с падането на лихвите на нулеви нива паричната политика загуби своето значение. Призракът на дефлацията отново се появи и има различни идеи как да се борим с дефлацията“.

Според госта не се очакват сериозни ходове от страна Фед преди изборите през ноември.

„Поне на този етап в краткосрочен план няма опасност от висока инфлация, а по-скоро от дефлация. Но не е изключено да имаме проблем с инфлацията в средносрочен план“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук