Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Инвестиционният потенциал на метрото - ще промени ли третият лъч облика на София?

Арх. Любо Георгиев, ръководител на екип "Визия за София”, Бизнес старт, 27.08.2020

11:03 | 27 август 2020
Обновен: 14:04 | 27 август 2020
Автор: Димитър Баларев

Първата част от третия лъч на метрото ще е инвестиционен фактор, но отчасти той вече е изконсумиран. На базата на миналогодишно изследване за потенциалния ефект от бъдещето разширяване на същата тази линия, се вижда, че консумирането на инвестицията се случва много по-рано от нейната реализация – с нейното обявяване и строеж. Това заяви, арх. Любо Георгиев, ръководител на екип "Визия за София”, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.
 

Арх. Любо Георгиев добави, че при отварянето на линията вече има издадени разрешения и построени сгради. Пример за това е районът на кв. Красно село. "По-големият плюс на тази линия не се изразява толкова в инвестиционни потоци, а в свързването на трудно достъпни, от гледна точка на градския транспорт, квартали", поясни още гостът. 

„В рамките на „Визия за София“ бяхме направили проучване за транспортна достъпност на различните квартали до бизнес зоните. Именно тези на Овча Купел, Красно село, Левски и Хаджи Димитър са най-трудно достъпни.“

По думите му „процентите на използване на модалния сплит, т.е. с какво превозно средство се предвиждат гражданите, са останали непроменени дори и след отварянето на толкова станции.


„Необходими са повече стимули, забрани или ограничения за ползване на коли, дори и възможността за комбиниране на коли с метро или друг вид надземен транспорт“.


По посока Изток-Запад – направлението, което в момента е затворено от протесторащи, 50% е транзитен трафик, което показва, че центърът на София се използва като магистрала, поясни гостът.

„Много е важно да бъдат намерени обходни маршрути, но не да бъдат ползвани от хора с кола, а от пътуващи в градския транспорт или ако са къси разстоянията  - с колело.“

На въпрос за потенциалното преструктуриране на района на Народното събрание в изцяло пешеходна зона, гостът отговори, че миналата година е одобрен от Общинския съвет план за устойчива градската мобилност. В този план присъства възможността за прекратяване на този транзитен център. „Само по себе си обаче това ще доведе само до напрежение“, коментира гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук