Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Досегашната логика на евролидерите е пагубна за ЕС като обединение

Любов Панайотова, директор на фондация " Европейски институт", Бизнес старт, 20.07.2020

09:56 | 20 юли 2020
Обновен: 12:55 | 20 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова

Правителствените ръководители трябва да излязат от схемата си на мислене до момента, защото досегашната логика е пагубна за Европейския съюз като обединение. Това коментира Любов Панайотова, директор на фондация " Европейски институт", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Коментарът е по повод продължаващата среща на върха на ръководителите на 27-те страни членки на ЕС във връзка със спасителния пакет в размер на 750 млрд. евро.

„Свидетели сме на най-продължителната среща на върха на ЕС от 2000 г., когато се проведе срещата в Ница“.

Любов Панайотова обясни, че се е разчитало на неформалните разговори, за да се стигне до споразумение, но различията сякаш са се задълбочили.

„Никой не предполагаше, че толкова ще се втвърди позицията на четворката. Освен върховенството на закона те искат и допълнителни гаранции за изразходването на средствата“.

„Въпреки моят традиционен оптимизъм, съм доста резервирана, но би трябвало да се намери някакъв компромис“, каза още директорът на фондация " Европейски институт".

„Не се ли намери компромис как искаме да развиваме съюза, ще бъде много трудно гражданите в съответните страни да проумеят какъв е смисълът на този съюз, ако не се протяга ръка на тези, които имат нужда от помощ“.

По думите на Любов Панайотова не трябва да се притесняваме точно колко средства ще получи България, а как ще бъдат изразходвани средствата, за да бъде подкрепен бизнеса.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.