Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ЕС пуска конкурент на Mastercard и Visa до 2022 г.

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 03.07.2020

11:01 | 3 юли 2020
Обновен: 11:06 | 3 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

16 банки от Германия, Франция и три други държави от еврозоната обявиха, че се очаква да бъде създадена „истинска европейска“ платежна система, която да заработи през 2022 г. Повече по темата разказа Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова

“Властите в Европейския съюз (ЕС) и централните банкери отдавна искат местен играч да се изправи срещу Mastercard и Visa, както и срещу технологични гиганти като Alipay и Google”, коментира Кирилова. 

Тя посочи, че Европейската централна банка приветства решението на банките да пуснат единна европейска платежна система до 2022 г.

“Миналата година ЕЦБ заяви, че зависимостта от неевропейски играчи за две трети от некешовите плащания създава риск, че пазарът на разплащания няма да бъде подходящ да поддържа единния европейски пазар и еврото”, припомни редакторът.

“Т.нар. Европейска разплащателна инициатива има за цел да се превърне в нов стандарт в плащанията, предлагайки карта на потребителите и търговците на дребно в Европа”. 

“Банките, които участват на този етап, са BBVA, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Santander, ING, UniCredit и Societe Generale”, каза още Кирилова.

Очаквайте видео материал с целия коментар. 
Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.