Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Хампарцумян: Периодът на отрицателни лихви няма да мине за 6 месеца

Бизнес старт 4.05.2016

09:09 | 4 май 2016
Автор: Александра Попова
Левон Хампарцумян Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Левон Хампарцумян Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стрес тестовете са хипотетично упражнение, което цели да се тества устойчивостта на банковата система. Това заяви изпълнителният директор и председател на УС на UniCredit Bulbank Левон Хампарцумян в Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria на 4 май 2016.

Хампарцумян коментира и добрите резултати на банките за първото тримесечие.

"Всички институции, които трябваше да минимизират ефектите от проблема с КТБ не сработиха, като тези стрес тестове са провокирани от желанието да се сложи печат за качество на останалата част от системата", каза той.

"Очевидно периодът на отрицателни лихви няма да мине по-бързо от шест месеца и ще бъде продължителен, затова банките търсят други нелихвени доходи", каза Хампарцумян, коментирайки ръста от 24% на печалбата на банките за тримесечието като даде за пример развитието на онлайн банкирането в България.

Банките не могат да бъдат локомотиви на растежа, тъй като това не е устойчиво, заяви изпълнителният директор на UniCredit Bulbank, като добави, че разумните банки подкрепят растежа и са толкова добри, колкото клиентите си.

„Днес цената на кредита е по-ниска от тази през 2007/08, но това не води то по-голямо търсене на кредити. Сами разбирате кое е яйцето и кое – кокошката.“