Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Япония е заложник на геополитическата война между САЩ и Китай

Доц. Евгений Кандиларов, преподавател в СУ, Бизнес старт, 05.12.2019

11:02 | 5 декември 2019
Доц. Евгений Кандиларов, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Евгений Кандиларов, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заявките в рамките на търговското споразумение между САЩ и Япония, одобрено от японския парламент тази седмица, са, че и двете държави ще са печеливши от това споразумение, но поне за момента САЩ са по-облагодетелстваната страна в случая, и по-специално селскостопанските производители. От друга страна, Япония остава заложник на търговската война между САЩ и Китай и геополитическия сблъсък в Азиатско-тихоокеанския регион, коментира доц. Евгений Кандиларов, преподавател в СУ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Проблемът с премахването на митата за износ на японски автомобили на американския пазар за съжаление не бе решен, което е повод за сериозни критики от страна на опозицията в Япония по повод на това споразумение".

По отношение на редуцирането на митата за внос на американска селскостопанска продукция в Япония става дума за различни продукти, най-вече говеждо месо. "Споразумението обхваща и продукти като някои видове сирена, вино. Традиционно японският пазар е изключително ограничен и страната прилага сериозни протекционистични мерки, с които защитава собственото си производство", стана ясно още от думите на преподавателя в СУ.

"За Япония е важно намирането на компенсаторни механизми, свързани с ударите от търговската война между САЩ и Китай. Страната остава верен геополитически съюзник на САЩ в района на Източна Азия.".

На въпроса дали отстъпките от страна на САЩ спрямо Япония са свързани с търговското споразумение между Япония и Европейския съюз, гостът изтъкна, че то дава предимства на Япония в търговско-икономическите отношения с Европа, а САЩ се опитва да балансира тези отношения. "Всяко действие от американска страна ще бъде част от предстоящата предизборна битка", допълни доцент Евгений Кандиларов.