Японският парламент одобри търговско споразумение със САЩ

Япония се надява да бъдат премахнати митата за автомобилите

10:39 | 4 декември 2019
Снимка: Eugene Hoshiko/Pool via Bloomberg
Снимка: Eugene Hoshiko/Pool via Bloomberg

Японският парламент одобри търговското споразумение със САЩ, което ще отвори пазарите на страната за американско говеждо месо и други селскостопански продукти, тъй като Токио се опитва да предотврати заплахата на Доналд Тръмп да наложи нови мита върху изгодния бизнес на автомобили, съобщава Bloomberg.

С одобрението на Горната камара на Япония се отстрани и последната пречка пред осъществяването на сделката. САЩ настояват споразумението да влезе в сила от 1 януари, което може да помогне на Тръмп да събере гласове за своята предизборна кампания през 2020 г. от селскостопанските райони, които биха могли да се възползват от сделката.

Управляващата коалиция на Либералдемократическата партия на премиера Шиндзо Абе спечели мнозинството в двете камари на парламента и успя лесно да стигне до победа. Въпреки това споразумението беше критикувано от депутати от опозицията, които твърдят, че сделката раздава чипове за преговори без писмена гаранция, че Тръмп няма да наложи така наречените „тарифи за национална сигурност“ до 25% за автомобилния сектор на страната.

Доналд Тръмп нямаше търпение да сключи сделка с Япония, за да успокои американските фермери, чийто достъп до китайския пазар беше ограничен в резултат на търговската му война с Пекин. Американските селскостопански производители, които също се чувстват замаяни от лошото време и ниските цени на стоките, са основна част от политическата база на Тръмп.

Заплахата от наказателни мита върху износа на автомобили и части за автомобили, което е спънка за японската икономика, тласна Абе към приемане на двупосочните търговски преговори със САЩ, след като не успя да убеди Тръмп за връщане към Тихоокеанския пакт, който американският президент отхвърли.

Абе коментира, че Тръмп го уверил по време на срещата им в Ню Йорк през септември, че няма да налага нови мита. Съгласно настоящата сделка Япония е решена да понижи или да премахне митата за говеждо, свинско, пшеница и вино в САЩ, като същевременно поддържа защита за своите производители на ориз. САЩ ще премахнат митата върху японския износ на някои индустриални части.

Второто споразумение, което беше одобрено едновременно заедно с първото, има за цел да осигури правна основа за безпроблемна дигитална търговия между най-голямата и третата по големина икономика в света. Сделката забранява на двете страни да налагат мита на продукти, разпространявани по електронен път като софтуер и игри.

Секретариятът на японския кабинет изчисли, че двустранната сделка ще увеличи реалния брутен вътрешен продукт с 0,8%, но изчисленията се основават на предположението, че съществуващите мита за износ на японски автомобили в САЩ ще бъдат премахнати. Според същите изчисления местното селскостопанско производство трябва да намалее с между 60 млрд. и 110 млрд. йени (552 млн. - 1 млрд. долара).

Двете страни са готови да започнат с предварителни разговори на втори етап от търговските преговори, след като сделката влезе в сила, като Япония заяви, че все още се надява за премахване на съществуващите мита за автомобилите.