Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Германски фирми са у нас и споделят опита си в рециклирането с българския бизнес

Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, Бизнес старт, 25.11.2019

09:23 | 25 ноември 2019

България може да вземе пример от опита на Германия в управлението на отпадъците и рециклирането. В сферата на кръговата икономика се прие стратегия през 2019 г. в рамките на Европейския съюз (ЕС), която предвижда жизненият цикъл на изделията да бъде удължаван. Това каза д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Това засяга производители и търговци – да се отделя внимание за поддръжка. В Германия това е изключително динамично развиващ се сектор, където работят над 270 хил. души и има 11 хил. компании, както и над 15 хил. съоръжения".

Според него Германия е водеща по отношение на кръговата икономика.

"Германското правителство има специална програма. Министерството на икономиката и енергетиката насърчава малките и средни предприятия за навлизането на външни пазари. Подпомагат ги с контакти, участия на панаири и изложения".

Той коментира, че днес и утре в София ще присъстват германски фирми и ще се състоят десетки бизнес срещи, като ще се обменя опит с българските компании за рециклирането.

По думите му в Германия се отчита фактът, че отпадъците не бива да бъдат разхищавани.

Вижте целия разговор във видеото.