Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Хората трябва да са много по-критични към информацията в интернет

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, Бизнес старт 29.08.2019 г.

09:29 | 29 август 2019
Йордан Божилов
Йордан Божилов

Досега европейските държави пренебрегваха развитието на изкуствения интелект в сферата на сигурността и отбраната. От няколко години обаче започва по-задълбочено осмисляне на тези проблеми и неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС в Хелзинки е част от този процес. Тя няма да вземе решения, но поставя основите на дебат, каза Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност в предаването Бизнес старт с водещ Живка Попатанасова.

Много анализатори свързват новата революция във военното дело именно с навлизане на изкуствения интелект. отбеляза гостът.

"Виждаме какво се случва в граждански сфери като здравеопазване, комуникации, дори Google Translate широко използва изкуствен интелект. Изкуствения интелект поставя и въпроси за обработката и анализа на големи масиви от данни (т.нар. big data), той може да се самообучава и да взима и решения" каза Божилов.

В тази връзка възникват и въпроси от правно и етично естество, доколкото правото регламентира действия и решения на хора, и засега е неприложимо към изкуствения интелект.

САЩ, Великобритания, Израел, Китай и донякъде Русия са много напред в използването на изкуствен интелект в армията и отбраната си. Европейските държави изостават и в модернизацията на конвенционалните си сили, както и в изкуствения интелект. Американската армия използва много силно изкуствен интелект за защита на информацията, в автономните бойни системи, в сферата на антитероризма и др., допълни той.

"Facebook също широко използва изкуствен интелект – когато пишем пост, той минава през обработка и проверка, с цел да не се позволява разпространение на терористична пропаганда. Изкуствения интелект може да се използва от недобронамерени хора и организации за обработка и моделиране на фалшиви новини, но може да се използва успешно и срещу тях. С изкуствен интелект може да се моделира видео, което например да сложи в устата на бившия президент на САЩ Барак Обама думи, които той никога не би казал", каза Божилов.

Всичко това значи, че хората трябва да са много по-критични към информацията, която виждат в интернет. Киберсигурността е сфера, в което трябва да се вложи много. Много пробиви стават заради неспазване на елементарни правила.

Фалшивите новини се генерират с цел хората да „кликнат“ и да видят каквото ги е заинтересувало, но зад тази фалшив новина често има прикачен малуер, зловреден софтуер.
До този момент се считаше, че изкуствения интелект е в сферата на науката, но той де факто ще промени много неща в бъдеще. Едно изследване показва, че до 20 години около 50% от сегашните работни места в САЩ ще изчезнат и ще бъдат заменени с нови. Затова от сферата на науката и бизнеса следва да се отиде в сферата на регулациите и да се помисли за адекватни действия и правна рамка за да се посрещнат тези предизвикателства.

Целият разговор вижте във видеото.