Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Печеливши от валутна война все пак би имало

Васил Стоянов, „Карол", „Бизнес старт“, 26.06.2019 г.

09:44 | 26 юни 2019
Васил Стоянов, инвестиционен посредник в „Карол", „Бизнес старт“, 26.06.2019 г.
Васил Стоянов, инвестиционен посредник в „Карол", „Бизнес старт“, 26.06.2019 г.

На световните пазари се задава валутна война, която притеснява голяма част от централните банкери и финансовите министри, но Васил Стоянов от инвестиционния посредник "Карол" е на мнение, че опитните Forex трейдъри биха съумели да се възползват от подобен сценарий. Движението на основните световни валути той коментира за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Турската лира получи своя краткосрочен положителен ефект от изборите в Истанбул, но в дългосрочен план стойността ѝ ще продължи да се определя от икономически фактори, смята Стоянов.

Що се отнася до британската лира, там движението би било по-осезаемо с оглед важността от избора на нов премиер след оставката на Тереза Мей и увеличените шансове на Борис Джонсън.

„При твърд Брекзит повече анализатори смятат, че паундът би спаднал. Аз лично не съм съгласен с тях, защото ефектът е трудноизмерим. Трябва да видим как ще се случат нещата, колко бързо ще се случат и точно какво ще се договорят Европейският съюз и Великобритания“.

В дългосрочен план паундът ще продължи да има силна позиция, смята още експертът. Причината е, че кралството ще се насочи към партньорство със САЩ за сметка на Европейския съюз.

„При нормални обстоятелства не би трябвало да имаме намаление на лихвените нива от Фед. Евентуално намаление на този етап би било единствено политическо решение под натиск от президента Доналд Тръмп“.

Традиционните валути-убежища са швейцарският франк и японската йена, потвърждава Васил Стоянов.