Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Акционерите на Tesla подкрепиха Мъск на Общото събрание на компанията

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 12.06.2019

11:11 | 12 юни 2019
Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Natan Dvir/Bloomberg
Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Natan Dvir/Bloomberg

Акционерите на Tesla продължават да подкрепят Илон Мъск. Те доказаха това по време на годишното Общо събрание на компанията във вторник вечерта. По-голямата част от присъстващите инвеститори гласуваха против новите правила, предназначени да подобрят често критикувания корпоративен мениджмънт на Tesla. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По-рано Tesla беше заявила, че очаква да достави от 90 000 до 100 000 автомобила през второто тримесечие, но темата за търсенето остава актуална след разочароващото първо тримесечие с доставки на едва 63 000 автомобила, припомни Попов. Мъск обаче бе оптимистичен, казвайки, че продажбите на компанията „далеч надвишават“ производствените ѝ обеми, което успя да вдъхне смелост на акционерите, коментира той.

Ако Общото събрание бе преминало по волята на акционерите активисти, то членовете на Борда на директорите би трябвало да намалят мандатите си от три на две години, каза Попов. В допълнение в бъдеще трябваше да е нужно обикновено мнозинство по важните решения, така че основателят и неговите съюзници да нямат толкова много власт в борда, поясни той.

„Очевидно обаче повечето акционери не искаха да бъдат защитени от Илон Мъск, а точно обратното: по-скоро да му дадат възможно най-голяма свобода: и двете искания бяха отхвърлени“.

По отношение на самите автомобили Мъск обеща по-голяма автономия, отбеляза главният редактор, като поясни, че според думите на американския предприемач скоро Tesla ще има кола с пробег от 400 мили.

„По темата за автономията шефът на Tesla прояви увереност. По думите му всяка кола, произведена от октомври 2016 г. насам, може да бъде настроена за пълна автономия. Липсва само регулаторното одобрение“.

Мъск също каза пред акционерите, че може да очакват представянето на пикапа на Tesla към края на лятото на 2019 г. и производството на по-големия електрически камион до края на 2020 г., разказа още главният редактор.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.