Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Образователната реформа не се изразява само в по-висока учителска заплата

Христо Господинов, „Бизнес старт“, 24.05.2019 г.

09:47 | 24 май 2019
Христо Господинов, „Бизнес старт“, 24.05.2019 г.
Христо Господинов, „Бизнес старт“, 24.05.2019 г.

България е изправена пред угрозата съвсем скоро да остане без учители в системата, тъй като половината от преподавателите у нас са в пенсионна възраст. За целта са нужни реформи, но те не се изразяват само в повишаването на учителската заплата, смята преподавателят Христо Господинов, коментирайки темата пред Живка Попатанасова за сутрешния блок „Бизнес старт“.

„Увеличението на заплатите не е реформа в образованието, а е необходимост на професията. За да може училището да стане още по-привлекателно, трябват много други промени“.

Христо Господинов е един от малкото примери за млад учител в България, тъй като статистиката показва, че едва 12% от ангажираните с професията са мъже, а и подобен е процентът на младите хора в бранша. Той е на мнение, че условията на труд в училище трябва да се подобрят редом със заплащането, тъй като младите и амбициозни хора имат нужда от комплексно поле за изява.

„Няма как да сме сигурни, че, ако вземем един успешен модел от другаде, той ще е успешен и тук. Преди това трябва да си отговорим на въпроса – какво очакваме от нашите деца“.

Често у нас се дават примери за работещите образователни системи във Финландия, Англия, САЩ и други развити държави, но, докато гледаме на запад, забравяме за своите потребности, отбелязва още Господинов.

„Работа в екип, критично мислене, индивидуален принос, стимул за свободно изразяване на мнение – това са основни насоки, в които трябва да развиваме децата“.

Целия разговор за образование в днешния празничен ден можете да видите по-горе.