Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Китайският пазар все още оценява влиянието на забраната върху Huawei

Пазарен коментар на Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, „Бизнес старт“, 21.05.2019 г.

08:05 | 21 май 2019
Смартфон Huawei Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Смартфон Huawei Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Картината в Азия е разнопосочна, докато инвеститорите оценяват влиянието на американската забрана върху Huawei на фона на опасения, че Пекин ще предприеме ответни мерки. Така започна пазарния си коментар Софи Камарудин от Bloomberg Хонконг.

„Китайските акции покачват стойност от 3-месечно дъно, като Shanghai Comp се покачва с до 1,7%. Индексът Hang Seng се обърна към ръстове, като технологичните компании повеждат в ръстовете, докато Tencent обърна по-ранните си загуби“.

Акциите на Xiaomi спират тридневния си спад, след като печалба на компанията за тримесечието надхвърли очакванията, продължава Камарудин.

„Акциите на Samsung поскъпват в Сеул и подпомагат Kospi при залози, че корейският производител може да има полза от необходимостта на Huawei да се пренасочи извън американските доставчици. Това помага на инвеститорите да се отърсят от слабите данни за износа от Корея“.

Акциите на производителите на полупроводници са под натиск в Токио и изтеглят подиндекса на производителите на електроника в Topix напът към най-лошото месечно представяне тази година, казва още Камарудин.

„В Сидни австралийският капиталов пазар е под натиск, но над дъната за сесията, докато поскъпването на финансовия сектор компенсира спад при технологичните и потребителските акции“.

Сесията е волатилна за австралийския долар, който поевтинява под границата от 69, след като гуверньорът на централната банка сигнализира, че банката ще обмисли съкращаване на лихвите през юни, завършва Софи Камарудин.

Видео от пазарния коментар вижте по-горе.