Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви са възможностите пред България за модернизация на армията?

Спиридон Спиридонов, главен редактор на в."Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана", Бизнес старт, 06.05.2019

08:47 | 6 май 2019
Обновен: 10:46 | 3 юни 2020
Спиридон Спиридонов, главен редактор на в."Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основните инвестиционни проекти за модернизация на българската армия са три. Тези проекти ще стартират до края на 2019 г. Това каза Спиридон Спиридонов, главен редактор на в."Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Първи се задвижва проектът за новите изтребители, коментира той.

"Преговорите със САЩ за F-16 започват. На 7-ми май ще замине в САЩ делегация начело със зам.-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов. В нейния състав ще има представители на военновъздушните сили и Министерството на финансите".

Във фокуса на преговорите ще бъде цената. Народното събрание гласува 1.8 млрд. лева за 8 самолета, припомни Спиридонов. 

„Ще се преговаря и за начина на плащане. Обмисля се дали да се плати всичко с една вноска или да е на 5-6 вноски, което ще е по-леко за бюджета“.

Възстановяването на Военновъздушното училище в Долна Митрополия ще стане факт от 1-ви януари 2020 г., заяви той.

"Това има значение не само за военновъздушните сили и българската армия, но и за цялата авиация. Такова училище ще обучава и специалисти за гражданската авиация. Възстановяването на училището е свързано с проекта за придобиване на нови изтребители".

Ниското заплащане е основната причина за липсата на достатъчно кадри в армията. Възнаграждението, което се предлага, не отговаря на пазара на труда в България, отбеляза Спиридонов.

Във видео материала вижте целия разговор.