Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Подемът на иновациите във Финландия - функция на цялото общество

Красимир Ганчев, почетен консул на Финландия в България, Бизнес старт, 24.01.2019

10:02 | 24 януари 2019
Обновен: 23:55 | 6 юни 2020
Красимир Ганчев, почетен консул на Финландия в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финландия е феномен по отношение на иновациите, коментира Красимир Ганчев, почетен консул на Финландия в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"От Втората световна война тя излиза като аграрна държава. Започват много скоро да създават институции, които насърчават инвестициите. Държавата създава интересна регулаторна рамка, като всяка институция си служи със свои инструменти. Корпоративният данък е достатъчно нисък. Налице са и други стимули".

Образователната система във Финландия поставя ученика на пиедестал и самото училище има за цел да го подготви за живота, разкри Красимир Ганчев.

"Там нямат стандартизирани изпитни тестове. Те развиват индивиди в колективна общност. Децата получават приятно усещане за свобода", спомена още Ганчев.

"Екосистемата надхвърля очакваното от нас съществуване на техпаркове. Действащи организации имат за цел не само да финансират стартъпите и чрез възможност за заеми. Научноизследователските институция, публични и частни, в страната имат пряк ангажимент към екосистемата като инкубаторите на стартъпи".

Бизнесът присъства директно в образователните среди, въпреки че самите финландци са недоволни от образователната си система, считайки, че тя може да се подобри още, уточни почетният консул на Финландия в България. Финландия има следните приоритети: биотехнологии (затваря се целият цикъл на безотпадъчна технология), високи технологии, туризъм, посочи той.

Един от проектите за сътрудничество между България и Финландия е създаването на портал за обмен на добри практики между нашите пазари, заяви още Красимир Ганчев.