Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Недостигът на кадри - основен проблем за бизнеса през 2018

Д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Бизнес старт, 14.12.2018

08:28 | 14 декември 2018
Д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На пазара на труда у нас има пълен недостиг на всякакъв вид персонал. Това беше основният проблем за българския бизнес през 2018 г., вероятно той ще остане валиден и през следващата година. Това каза д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Ангелова отбеляза, че следващата година се очаква нивото на безработица у нас да бъде 4,8%.

“На практика на пазара на труда в България отсъстват кадри. Българският бизнес търси над 100 хил. души, които в краткосрочен план могат да бъдат осъществени само чрез внос”.

Според госта икономическият растеж ще бъде факт и през 2019 г., а осигуряването на повече кадри на пазара на труда би могло да доведе и до преминаване на границата от 4%-ен ръст.

Ангелова смята, че решение на проблема с недостига на служители може да се търси предимно в привличането обратно у нас на българските диаспори, както и в улесняване на административните изисквания към компаниите за наемане на кадри от чужбина.

“Ако ние веднага не вземем някакви мерки и ако не се спре с негативното говорене, че българските работодатели не могат да внесат кадри, защото не са готови да плащат, то проблемът ще стане много по-сериозен. България трябва да промени манталитета си спрямо този на Европейския съюз. Тенденцията за застаряващо население е валидна за цяла Европа”.

Гостът изтъкна факта, че у нас трябва да се промени и нагласата и към висшето образование като единствен сигурен залог за успех, тъй като професионалното образование също би било път към добра кариера.

Най-застрашени в България са професиите, които генерират икономически растеж и осигуряват конкурентоспособност, отбеляза Ангелова. Тя конкретизира и секторите им - машиностроене, електротехника, електроника, високи технологии.

По повод наемането на хора с увреждания експертът изрази мнение, че процесът трябва да е доброволен, да се случа посредством стимули, да има и достатъчно разяснителни кампании.

Целия разговор може да проследите във видео материала.