Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Битовото отопление замърсява въздуха до 35%

Теодора Полимерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" към Столична община, Бизнес старт, 05.12.2018

08:56 | 5 декември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Битовото отопление замърсява въздуха до 35%, коментира Теодора Полимерова, директор на дирекция "Климат, енергия и въздух" към Столична община, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

В тази връзка Столична община работи в няколко направления по отношение на регулиране качеството на атмосферния въздух.

"Първите мерки са законодателни инициативи. Другият пакет мерки са предвидени в програмата за качеството на въздуха. Инвестиционни са в направление транспорт и битовото отопление. Основните от тях, които са изпълнени тази година, са под формата на инвестиции в публичната инфраструктура, подмяна на подвижния състав на градския транспорт. До края на годината се очакват 80 газови и 20 електрически автобуса. В началото на 2019 пък се очаква да пристигнат нови 60 газови автобуса, както и автобуси за парк „Витоша“. Другите мерки са за оптимизиране графиците на сметосъбиране. В момента изпълняваме програмата за подобряване на качеството на въздуха".

Около 35% от замърсяването идва от битовото отопление, поясни Теодора Полимерова. Всички граждани на София, които се отопляват на твърдо гориво, ще бъдат допуснати да получат нови алтернативи за отопление с цел замяна на старите, разкри тя.

Механизмът с оперативните мерки предвижда според степента на замърсяване различен тип мерки - призиви към гражданите да използват градския транспорт, екологосъобразно отопление, уточни Полимерова. 40 000 „Зелени билета“ са продадени вчера, отделно протичат и информационните кампании, спомена още тя.

"Системата за превенции и ранно предупреждение понякога дава отклонение от реалните данни, тъй като моделът постоянно се усъвършенства.В бюджета на общината се завишават средствата за поддържане чистотата на територията на улицата. Така се е увеличил и делът на машинното метене и миене на улиците".

Тази година за деветмесечието имаме два пъти по.-малко дни с превишение от всички автоматични смивателни станции спрямо 2017, т.е. тази година дишаме по-добър въздух спрямо миналата, обобщи Теодора Полимерова.