Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българска компания дари две лаборатории на Техническия университет

Симеон Илински, изпълнителен директор на „Ехнатон България“, Бизнес старт, 04.12.2018

11:18 | 4 декември 2018
Обновен: 11:27 | 4 декември 2018
Симеон Илински, изпълнителен директор на „Ехнатон България“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симеон Илински, изпълнителен директор на „Ехнатон България“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската компания „Ехнатон България“ дари две лаборатории по роботика и автоматика на Техническия университет в Пловдив и София, тъй като се чувства ангажирана с развитието на българската икономика. Най-важното е да се инвестира в хора, което трябва да започне още от учебния процес. Това каза Симеон Илински, изпълнителен директор на „Ехнатон България“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Поради това инвестирахме в две лаборатории, които ще помогнат на българските студенти да усвоят повече знания и да получат повече практически опит".

Оборудването на всяка една от лабораториите, което дари японският производител на електроника Mitsubishi Electric, е на стойност 70 хил. евро, коментира той.

"Основната идея е в учебния процес да се наблегне върху роботиката и автоматизираните задвижвания, тъй като това са основните насоки за развитие на съвременната икономика".

Студентите, които усвояват най-модерните технологии, ще могат да се развият в страната и чужбина. През последните години много бързо се развива българската икономика, като има над 150 предприятия в страната, които имат нужда от роботизация, обясни Илински.

"По отношение на програмите на обучение сме активни. Със средствата, които сме дарили, спомагаме да може студентите да се обучават в лабораторни упражнения, помагаме с програми и обучителни системи. До колкото не пречим на методологията, помагаме с всички сили".

Вижте целия разговор във видео материала.