Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Икономическата и политическата сила на Европа не са синхронизирани

Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, Бизнес старт, 08.11.2018

10:32 | 8 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическата и политическата сила на Европа не са синхронизирани, коментира Зинаида Златановабивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Дали републиканците и демократите биха могли да работят заедно само бъдещето ще покаже. Резултатите от изборите наистина не са изненадващи. САЩ е установена, перфектно функционираща демокрация. Европа осъзнава своята икономическа сила. Проблем е нейната политическа сила, която не съответства на икономическата ѝ мощ".

Главна тема в дневния ред на Европа е Брекзит, посочва Зинаида Златанова. "В икономически план водещата тема пък е бюджетът на Италия. Това е една превантивна процедура по мониторинг над държавите от еврозоната във връзка бюджетната дисциплина. Тази система гарантира, че всички държави от еврозоната ще имат разумна бюджетна политика. Тя е основана е на законови актове на ЕС, приети и от Италия включително, както и на редица заключения на Съвета на ЕС, на финансовите министри. Отричайки препоръките в процедурата, Италия отрича всички договорки на предишното правителство", пояснява тя.

"Твърди се, че решението по Брекзит е в ръцете на британците. Те са поставени пред две взаимноизключващи се свои претенции. Едната е несъобразяване с правилата на вътрешния пазар. Втората е, че те настояват да няма граница между Ирлания и Северна Ирландия. Липса на действие на правилата на вътрешен пазар и липса на граница трудно се съчетават. Последствията от Брекзит първоначално ще бъдат икономически. Нормално е Тереза Мей да търси подкрепа от бизнеса в тази връзка".

Изборите на европарламент предстоят, кампанията за тях се оформя след коледните празници, констатира Зинаида Златанова."Има и кандидат от Германия за ЕНП за председател на ЕК и ще е интересно да проследим развитието на събитията предвид промените в Германия след оттеглянето на Ангела Меркел от ХДС", допълва тя.
 

Още по темата очаквайте във видео материала.