Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проф.Михов: Студентите на ТУ се свързват с бизнеса още докато учат

Проф. дтн. Георги Михов, ректор на ТУ София, Бизнес старт, 11.10.2018

10:24 | 11 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Техническият университет е най-големият в техническата сфера на образование в България, а обучението и приоритетните му специалности са насочени към нуждите на бизнеса". Това каза Проф. дтн. Георги Михов, ректор на ТУ София, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. Точно на територията на университета ще се проведе 13 по ред изложение - среща на студентите с работодатели, на което са заявили участие 132 работодателски организации.

"Той обучава около 11 хил. български и 800 чуждестранни студенти, обучението се извършва в 14 факултета в София, филиал в Пловдив с 2 факултета, инженерно-педагогически факултет в Сливен и в най-новото звено - Техническия колеж в Казанлък. Приоритетите за настоящата година на учебното заведение, което обучава в 8 професионални направления, в 6 от които заема първи места по рейтинговата система на МОН. Тези направления са транспорт, корабостроене и авиация, електротехника, електроника и автоматика, комуникационна и компютърна техника, общо инженерство, енергетика - това са и приоритетите на университета, а целта му е да се подготвят колкото се може по-добри специалисти, по-подготвени за пазара на труда и да отговарят максимално на потребностите на бизнеса".

Според кандидатстването, според това какво са предпочели студентите, може да се откроят предпочитания към специалностите от направление комуникационна и компютърна техника, телекомуникациите, следвани от електрониката, новата специалност "информатика и софтуерно инженерство" се ползва с особено висок рейтинг, посочи ректорът. Всички спeциалности са интересни и перспективни, каза още проф. Михов.

В обществото има непознаване на спецификата на съвременното машиностроене и съвременната енергетика, това обуславя отлива от тези специалности, коментира гостът.

"Под влиянието на родителите си като става дума за машиностроителен инженер, представата е свързана с един човек с омазана от грес синя престилка, а като се говори за енергетика се има предвид човек, който постоянно си изгаря ръцете от ток с високо напрежение. Всъщност това отдавана го няма компютърната техника навлезе навсякъде, в тези специалности вече се работи с бели ръкавици, извършват моделиране, проектиране, анализи, предвиждания и всичко това се прави в чиста околна среда".

Броят на постъпващите кандидат-студенти е относително постоянна величина, но интересът към инженерните специалности е нисък. "Важно е ние  да поддържаме и специалностите в които няма наплив, те са необходими на обществото ни", каза още проф. Михов.

Още по темата гледайте във видео материала.