Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българският бизнес се възползва от възможностите на Viber

Боян Димитров, съосновател на Мобика, Бизнес старт, 29.05.2018

11:00 | 29 май 2018
Автор: Даниел Николов
Боян Димитров, съосновател на Мобика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Боян Димитров, съосновател на Мобика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Българският бизнес е признателен за въвеждането на бизнес съобщения във Viber. Това каза съоснователят на компанията „Мобика“ Боян Димитров в предаването „Бизнес старт“ с водеща Живка Попатанасова.

„Надминахме очакванията на бизнес контрагентите, с които работим... Достигаме бързо до повече клиенти, тъй като необходимостта беше започнала да назрява още преди да се появим. Този вид алтернатива запълни пазарна ниша. Хората с лекота и с желание преминават към известяване в месинджъри“.

Компанията „Мобика“ е първата, която през декември 2017 г. започва да известява бизнеса със съобщения във Viber.

„Бизнес комуникацията се състои в това, че потребителите на определени услуги получават съобщения за неща, които ги интересуват – например куриерски пратки, изтичане на застраховки, за определени услуги на компании, продукти. Могат да бъдат рекламирани определени услуги и продукти. Това са поискани търговски съобщения, т.е. това не е спам“.

Известията във Viber са два пъти по-евтини от цената на известяване със SMS.

„Развили сме по един иновативен начин нашата платформа, така че ако съобщението не бъде доставено до определени секунди, то ще се достави автоматично и с нормалния SMS. По първоначални наши предвиждания през декември очаквахме, че 25-30% от потребителите имат Viber, но практиката показа много висок дял – между 70 и 80%“.

Най-често от известяването се възползват куриерски, застрахователни и кредитни фирми.

„Става въпрос даже за милиони SMS-и на месец за някои от компаниите на „Мобика“. Хората ни подават определен тип информация като база данни – кои са телефоните, които трябва да бъдат известени. Текстът може да бъде вградена картинка или интерактивен бутон с хиперлинк, така че, когато човек получи съобщението първо вижда, че е брандирано от определения изпращач – бизнес клиент на „Мобика“. Може да види информация до 1000 символа на кирилица във Viber, за разлика от стандартния SMS, при който ограничението е 70 символа на кирилица и 160 на латиница. Това е огромен потенциал, тъй като услугата е много по-евтина от SMS и има много по-големи възможности. Човек може да бъде пренасочен към персонализирана страница в дадена компания – например, изтича застраховка. В случай, че има куриерска пратка, клиентът може да види товарителницата с едно кликване на интерактивния бутон“.

Компанията „Мобика“ известява и свои клиенти в чужбина като разликата в цената е малка, добави Боян Димитров.

Целия коментар вижте във видеото.