Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Азиатските акции поскъпват под влияние на пазарите в САЩ

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, 10.05.2018

08:15 | 10 май 2018
Обновен: 08:41 | 10 май 2018
Автор: Кирил Петков
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Акциите поскъпват и това се дължи на много фактори. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Живка Попатанасова и Христо Николов.

Един от тези фактори е положителното влияние от американските пазари, но политическата драма в Малайзия също има своето отражение, обясни Саламат.

"Бившият лидер Махатир Мохамад спечели страхотна победа на изборите. Това прекратява 60-годишното управление на министър-председателя Наджиб Разак и неговата партия и дава началото на знакова промяна. Пазарите в Куала Лумпур са затворени днес и утре, но когато отворят в понеделник много хора очакват рязък спад. Изненадващият резултат вече изпрати борсово търгувания фонд iShares MSCI Malaysia ETF към най-резкия му спад от почти 2 години и половина".

Инвеститорите бяха заети и с китайските инфлационни данни. Производствената инфлация се ускори и прекъсна 5 месечна серия на понижение, а индексът на потребителските цени се понижи, каза още Саламат. Той отбеляза и, че един от най-големите печеливши в Хонконг е Tencent, след като Tencent Music Entertainment избра 5 банки за съветници на планираното в САЩ IPO, при което се очаква да набере поне 1 млрд. долара.

"В Токио NKY отбелязва леко поскъпване. Инвеститорите там остават фокусирани върху геополитиката след жеста на добра воля на Северна Корея, която освободи задържани американски граждани".

Търговията като цяло остава в тесни граници. Източниците на несигурност, като напрежението в Близкия изток и ефекта от по-високата доходност по облигациите и по-скъпия долар остават във фокуса на инвеститорите, добави анализаторът. 

Повече вижте във видеото.