Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Подобрява се структурата на доходите

Явор Алексиев, ИПИ, Бизнес старт, 25.07.2017

10:40 | 25 юли 2017
Явор Алексиев, ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Явор Алексиев, ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ръстът на доходите, генерирани от работна заплата, е значителен през последните години – 8-10%. Това каза Явор Алексиев от Института за пазарна икономика /ИПИ/ в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Структурата на доходите също се подобрява. В резултат на икономически растеж, възстановяване от кризата и по-високата заетост все повече от доходите се формират от работна заплата. А това е благоприятно развитие“, коментира Алексиев.

По думите му вследствие на тези промени се задълбочават някои от съществуващите вече различия в областите. Като причина за това той посочи, че някои области като Северозападна България или смесените райони са в по-тежко състояние на пазара на труда или в тежка демографска ситуация.

Той прогнозира, че нарастващият темп на заплатите ще изпревари това, което пенсионният фонд може да си позволи като темп на увеличение на пенсиите.

„При сегашната ситуация ако успеем да запазим един стабилен икономически растеж, най-вероятно доходите ще започнат да нарастват още по-бързо, именно заради ръста на заплатите“, допълни още Алексиев.