Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Несигурността на френския бизнес e нараснала по време на бурните избори

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 11.07.2024 г.

11:09 | 11 юли 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Според месечното проучване на централната банка несигурността на френския бизнес се е повишила по време на предсрочните избори. Това се дължи на притесненията от страна на компаниите, касаещи инвестициите и възможността за скок на разходите за работна ръка. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.  

Показателят за юли, базиран на текстово проучване на отговорите на бизнес лидерите, достигна най-високото си ниво от енергийната криза в промишлеността през 2022 г. насам, съобщиха от Централната банка на Франция.

Проучването беше завършено преди финалния кръг на гласуването, когато не беше ясно кои партии ще имат влияние върху бъдещата икономическа политика. Някои предизборни обещания, като например рязко увеличаване на минималната работна заплата или отмяна на увеличението на пенсионната възраст, бяха насочени към про-бизнес програмата на президента Еманюел Макрон.

"Много бизнес лидери изразяват загрижеността си от несигурността на националната политика", заяви централната банка. "Те споменават за изчаквателна нагласа на клиентите, забавени инвестиции, включително такива от чужбина, както и замразени планове за наемане на служители поради видимост за възможни промени в разходите за заплати." 

Все пак централната банка заяви, че нейното проучване, съчетано с други показатели, показва, че икономиката вероятно се е разширила с 0,1% през второто тримесечие. 

Рубриката проследи и интересни новини от САЩ, където оптимизмът на малкия бизнес се повиши за трети пореден месец през юни до най-високото ниво за тази година.

Индексът на настроенията на Националната федерация на независимия бизнес (NFIB) се повиши с 1 пункт до 91,5 пункта през миналия месец. Въпреки че все още са песимистично настроени относно перспективите за бизнес условията, делът на фирмите, които очакват влошаване на икономиката, е най-малък от три години насам.

Цялостният индекс на нагласите остава доста под нивата отпреди пандемията, тъй като фирмите се борят с високите цени, лихвените проценти и разходите за работна ръка, както и с продължаващите предизвикателства при наемането на персонал.

Проучването на Националната федерация на независимия бизнес показа, че делът на предприятията, които повишават цените, е нараснал с 2 процентни пункта до 27%, което е тримесечен връх, но все пак е доста под пика през 2022 г. Повишаването на цените е било по-често срещано в строителството и търговията на дребно. В същото време по-малък дял от собствениците на предприятия заявиха, че планират да налагат по-високи цени през следващите месеци.

Делът на собствениците, които посочват, че инфлацията е основният им проблем, намаля с един пункт до 21%, което е най-малкият дял от началото на годината.

Делът на фирмите, които съобщават за свободни работни места, които не могат да запълнят, спадна с 5 пункта през юни до 37%, което съвпада с най-малкия дял от началото на 2021 г. Плановете за наемане на служители остават стабилни.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук