Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Книгите поскъпнаха с 30%-40% и това ще е трайна тенденция

Любен Козарев, управител на издателство "Изток-Запад”, "Бизнес старт", 24.05.2024 г.

11:18 | 24 май 2024
Автор: Даниел Николов

Технологичната революция и изкуственият интелект променят и издателския бизнес, а книгите трябва да отговарят на все по-високи изисквания, тъй като читателите са все по-информирани. Електронните книги са вече все по-голям фактор, а все повече се търсят и аудиокниги на българския пазар. Това коментира Любен Козарев, управител на издателство "Изток-Запад”, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

AI може да бъде много полезен, но все повече хора ще му възлагат да решава чисто човешки проблеми, което може да бъде много опасно, каза Козарев. "Ние самите имахме сблъсък с този проблем. Все повече художници ползват изображения, които са дело на AI, и това крие своите опасности... Все повече хора ще бъдат изкушени вместо да свършат нещо, да го възложат да бъде свършено от AI."

В коментар за по-ниския ДДС за книгите, Козарев каза, че това е направило книгите по-достъпни, което би трябвало да спомогне за повишаването на нивото на образование в страната. "Образованието е това, което може да направи една нация конкурентноспособна на световния пазар. Без образование това е невъзможно... Надявам се, че това че се чете повече, ще доведе България до състояние да се справя с предизвикателствата."

Цените на полиграфическите материали скочиха драстично по време на пандемията, като цената на хартията записа 200% ръст - в момента има лек спад при материалите и нямаше драстичен ръст в цената на книгите. Изискванията за качествен продукт и падащите тиражи обаче са предпоставки за тенденция за поскъпване при книгите, каза Козарев.

"Цените на книгите скочиха с поне 30%-40% и това ще е тенденция, която ще е трайно в сила... При къси тиражи от 500 - 1000 цените няма как да не скочат, ако книгата е направена както трябва."

Книгите влияят директно върху обществените нагласи и са инструмент за развитие на човека, каза Козарев.

"Днес става все по-ясно, че необразованите хора нямат никакъв шанс. Те могат да работят само работа, която е монотонна, недобре платена. За да успееш в днешния свят действително трябва да си изключително образован."

Какви са новите предложения на издателство "Изток-Запад”, какво може да се очаква от тазгодишния Панаир на книгата може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.