Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

ЕС ще нанесе сериозен удар на Китай, ако наложи мита върху вноса

проф. д.ик. н. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и Бизнес" в УНСС, в "Бизнес старт" 23.05.2024 г.

12:33 | 23 май 2024
Автор: Георги Месробович

Виждаме едно изостряне на икономическите отношения между Китай, САЩ и ЕС, с желанията за налагане на мита. Президентът на САЩ Джо Байдън вече предприе този ход с увеличаването на мита на определени високотехнологични стоки от Китай, с основен фокус върху електромобилите. Това бе удар върху азиатската страна, но той ще е значително по-силен, ако ЕС предприеме подобен ход, това коментира проф. д.ик. н. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "МИО и Бизнес" в УНСС, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

Има сигнали, че Китай може да въведе 25% данък за автомобилите от САЩ и ЕС, като ответен отговор на нарастващото икономическо напрежение. Китай се наложи като лидер в електромобилите и разви вътрешния си пазар, който консумира основно китайски автомобили, каза Хаджиниколов. Той допълни, че този евентуален ход едва ли ще се отрази на икономиките на ЕС, САЩ или Китай, а по-скоро ще изпрати политически сигнал и ще има значение за отношенията.

С тези ходове се задава риск от фрагментиране на световното стопанство и нарушаване на свободния достъп до пазара. Гостът се надява, че политическите интереси са достатъчно големи и ще надделеят за продължаване на сътрудничеството.

Най-засегнати от подобно налагане на мита биха били големите износители. САЩ и Китай разполагат с големи вътрешни пазари и гостът не очаква да има значителни трусове за тях, въпреки че азиатската страна разчита в по-голяма степен на износа си. Но проблемите биха застигнали страни като Германия, Нидерландия и Япония.

Вижда се желание от някои страни в Латинска Америка за прилагане на мита срещу суровини от Китай. Това би накарало износителите да намалят маржа си, като едва ли ще повлияе на крайните цени, при положение, че има еластичност и конкуренция.

Ходът на президентът Джо Байдън за увеличение на митата за електромобили от Китай нанася сериозен удар по азиатската страна, която целеше да изправи икономиката си на крака.

„Китай инвестира огромни суми да стане лидер в производството на електромобили и разчиташе на силна експанзия през 2024 г., но Китай не иска да го прави в САЩ, така че ударът е по-скоро, ако това се разпространи и върху Европа. Ако ЕС възприеме линията на САЩ, това ще бъде сериозно, тъй като европейските производители на автомобили са тези, които са основно инвестирали в Китай. Битката за електромоблите ще е основната търговска битка през следващите години.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.