В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Митата са икономически грешен ход, който цели политическа облага

Даниел Василев, икономист и пазарен анализатор, "В развитие", 21.05.2024

19:00 | 21 май 2024
Обновен: 19:17 | 21 май 2024
Автор: Павел Велев

Посредством мита не се защитават местните производители. Те са губещи, тъй като американските потребители трябва да плащат данък. Оскъпяването на ресурси като електромобилите, стоманата, медта и др. ще се отрази върху цялата икономика, заяви икономистът Даниел Василев в предаването “В развитие” с водеща Роселина Петкова.

Ако Китай отново отвърне на американските мита, американският данъкоплатец ще понесе част от удара, тъй като всички стоки ще се оскъпят. Василев приведе пример, че когато Китай обмити някои земеделски продукти на САЩ, американското правителството трябваше да финансира земеделските производители.

„Ефектите от митата са недвусмислено негативни в икономиката и това е нещо, което ни е известно от стотици години. Изглежда, че за тези стотици години в САЩ не са научили твърде много, защото още от времето на Александър Хамилтън се проповядва прокарването на митата като някаква форма да се защитят местните производители“.

Правилното решение за защита на американските производители на електромобили, стомана, алуминий и др. е да не се въвеждат мита, а да се махнат регулациите, да се отменят или понижат данъците – класически либерални мерки, които ще подпомогнат свободния пазар.

„Това е икономически грешен ход, който цели някакви политически достижения “.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук