Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българската "Мелифера" изгря в Япония с енергийни гелове с мед и други суперхрани

Биляна Николова, основател и изп. директор на "Мелифера", "Бизнес старт", 12.04.2024 г.

11:23 | 12 април 2024
Обновен: 17:38 | 12 април 2024
Автор: Даниел Николов

Българският производител на енергийни храни „Мелифера“ обнови производствената си база през 2023 г., използвайки набрания капитал на Пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса. Имаме нови машини с увеличен капацитет, работим и изпълняваме поръчки. Направихме първи износ за ОАЕ, пробихме в Япония и сключихме договор в САЩ, където очакваме да направим доставка след два месеца. Това сподели Биляна Николова, основател и изп. директор на „Мелифера“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

В края на 2022 г. „Мелифера“ привлече 1 063 840 лв. чрез първично публично предлагане (IPO) на пазара BEAM. Компанията произвежда енергийни гелове под марката MelliGEL, като смесва български биомед с други суперхрани като малини, ягоди, вишни, джинджифил, спирулина, гуарана, мача.

2023 г. беше предизвикателна за нас, защото разширявахме производството и на практика не работихме. Увеличеният капацитет ни позволява да правим по 4 млн. пакетчета на година, като планът ни е до края на 2025 г. да запълним този капацитет, каза Николова. Тя обясни, че продуктите на компанията попадат в категорията „храни със специално предназначение“, защото това е функционална храна, която има по-голяма енергийна стойност, помага за възстановяване след интензивно натоварване и стрес.

„Успяхме да пробием в Япония, което за мен е голяма победа. Отне ни време, защото това е много труден пазар. Вече имаме дистрибутор в Япония и този месец нашите продукти ще влязат във верига за биохрани в Токио с трийсетина магазина. Японците харесаха най-много продуктите ни с лиофилизирани малини и ягоди.“

Подходът на японците към бизнеса е различен спрямо западноевропейския. Те не са агресивни и ориентирани към резултат на всяка цена, бързо и в срок. Там трябва да се изградят дълготрайни отношения, те държат на традициите, което прави стъпването на пазара трудно за един стартъп, разказа Николова.

Беше много полезен фактът, че сме листната компания, защото това увеличава доверието в нас. Японците имат добро отношение към страната ни и към традиционните продукти от България, което може би ни помогна по някакъв начин, добави тя.

„В ОАЕ имаме годишен договор, по който направихме износ. Там процесът по регистрацията на продуктите е доста дълъг. Имаме дистрибутори в Германия и Гърция. За нас Германия е интересен пазар. Дистрибуторът, с който работим, не е ексклузивен, търсим още контакти. В момента сме влезли в нишови вериги, но пазарът там има голям потенциал и той ни е приоритет за 2024 г. Бестселър в Германия засега е продуктът ни с мача“.

Професионалните спортисти са друга потребителска група на продуктите на „Мелифера“. Първоначално продуктът беше създаден за тях, но в момента компанията разширява групата потребители, защото продуктът е подходящ за всякакви хора, които имат потребност от енергия. Сред посланиците на марката са български спортисти като Димитър Кузманов (тенис), Цанко Цанков (плуване), Ивана Симеонова (голф), братята Христо и Йордан Янакиеви (голф), Емил Генов (ултрамаратон).

В чуждестранните професионални отбори се пробива бавно. Големите в спорта не са толкова динамични като нас, стартъпите. Тези партньорства отнемат време, обясни Биляна Николова.

Главният нутриционист на футболния гранд Интер Милано е включил продуктите на „Мелифера“ в кошницата с продукти, които предлага да се използват като здравословна алтернатива.

„В момента се опитваме да разширим отношенията си с италианския отбор, за да има и маркетингов ефект от това партньорство. Преговаряме с техния маркетингов екип за допълнителна колаборация.“

В началото на 2024 г. „Мелифера“ беше сертифицирана по IFS Food 8. IFS е един от най-популярните и и строги международни стандарти за безопасност на храните.

Големите вериги и разпространители държат много на тези международни сертификати, а малките компании често ги подценяват. Сертифицирането по IFS 8 беше определящо за влизане в големите вериги, коментира Биляна Николова. Отскоро продуктите на дружеството се продават в българските обекти на DM и Lidl.

Основната суровина, с която работи компанията, е биологичен пчелен мед от България. В страната ни се произвежда досаттъчно биомед, с който да задоволим бъдещите нужди на компания. Ние помагаме на българските пчелари, защото осигуряваме пазар за техния биомед, а цените, на които купуваме, не са ниски. Другите суперхрани доставяме най-вече от Германия, каза още Николова.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.