Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Й. Йорданов: България е най-добрата страна в ЕС за инвестиране в недвижими имоти

Йордан Йорданов, съсобственик и управляващ директор на "Нов Дом 1", в "Бизнес старт", 20.11.2023

12:40 | 20 ноември 2023
Обновен: 13:44 | 20 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Към настоящия момент няма причина да смятаме, че цените на жилищата няма да се задържат стабилно на сегашните нива. България стои изключително добре на европейската сцена и съм оптимист по отношение на пазара на имоти у нас. Докато в останалия свят се изпитват трудности, свързани с политиката на централните банки и повишаването на лихвите, то подобни предизвикателства не са фактор за българския имотен пазар. Това каза Йордан Йорданов, съсобственик и управляващ директор на "Нов Дом 1", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Не очакваме повишаване на лихвите. Ако има такова до края на 2024 година, доколкото на мен ми е известно, то това увеличаване би било изключително плавно и в рамките на 1%, което означава лихви от порядъка на 3,5%, категоричен бе гостът.

"Очакванията за лихвите бяха да имаме покачване на лихвите от порядъка на 3-4-5% миналата година, а те не само не се вдигнаха, а дори и паднаха, тъй като нивата на лихвените проценти, които се предлагат са от порядъка на 2,2-2,5-2,8%. Това са стандартните лихвени нива. България никога не е имала такива лихвени нива и миналата година, вместо да се случи апокалиптичната картина, за която всички говореха, се случи точно обратното - лихвите по ипотечни кредити паднаха и дори достигнаха до 2,1%".

"Пазарът на недвижими имоти се определя от един фактор и това е негово величество купувачът", заяви Йорданов. "Какво означава стабилни цени на недвижимите имоти? Това означава, че хората имат стабилни доходи, че кредитната система в една държава работи и реално погледнато няма причина цените да падат".

Какво означава да се сринат цените на недвижимите имоти? Това означава покупателната способност да намалее, да изпаднем в някаква криза, рецесия и хората да нямат толкова много финанси, да се въздържат да правят разходи и следствие на това цените на недвижимите имоти ще паднат, обясни събеседникът. "Към настоящия момент обаче България стои изключително добре на европейската сцена и съм изключително голям оптимист по отношение на пазара на имоти в нашата страна". 

"България към настоящия момент е най-добрата страна в Европейския съюз за инвестиране в недвижими имоти с цел реализиране на много добри печалби".

Това, което би трябвало да привлича чуждестранни инвеститори в България е перфектната данъчна система, с която разполагаме, заяви Йордан Йорданов. Той каза още и, че в областта на инвестициите недвижимите имоти са се доказали като най-добрата инвестиция през 2022 година, а всички останали инструменти са претърпели срив. 

За перспективата да се увеличават данъците върху имотите гостът коментира, че ако това се прави "то трябва да бъде съобразено с обстановката". 

Как бизнесът може да стимулира решаването на демографския проблем в България? Как може да се реши въпроса за липсата на публична информация за имотния пазар? Защо е нужна регулация на професията "брокер на недвижими имоти" в България?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.