Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Nvidia изгражда най-мощния суперкомпютър за изкуствен интелект в Израел

Бойчо Попов. гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 30.05.2023 г.

12:40 | 30 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Nvidia Corp обяви, че ще изгради най-мощния суперкомпютър за изкуствен интелект в Израел, за да отговори на нарастващото търсене на приложения, които използват технологията. Бойчо Попов. гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

Nvidia, най-високо оценяваната публично търгувана компания за чипове в света, заяви, че базираната на облак система ще струва стотици милиони долари и ще заработи отчасти до края на 2023 г.

Гилад Шайнер, старши вицепрезидент на Nvidia, пояснява пред Ройтерс, че концернът работи по проекта с 800 стартиращи компании в Израел и десетки хиляди софтуерни инженери. 

Системата, наречена Israel-1, се очаква да осигури производителност до осем екзафлопа за изчисления с изкуствен интелект, което ще я превърне в един от най-бързите суперкомпютри с изкуствен интелект в света. Един екзафлоп има способността да извършва 1 квинтилион - или 1 000 000 000 000 000 000 000 000 000, изчисления в секунда.

Шайнер заяви, че ИИ е „най-важната технология в нашия живот" и че за разработването на приложения за изкуствен интелект и генеративен изкуствен интелект са необходими големи графични процесори (GPU).

„Генериращият ИИ се разпространява навсякъде в днешно време. Трябва да можете да провеждате обучение върху големи масиви от данни", казва той пред Ройтерс, като отбелязва, че компаниите в Израел ще имат достъп до суперкомпютър, какъвто днес не съществува. 

„Тази система е широкомащабна система, която всъщност ще им позволи да провеждат обучение много по-бързо, да изграждат рамки и решения, които могат да се справят с по-сложни проблеми“. 

За сравнение - ChatGPT на OpenAI е създадена с хиляди графични процесори на Nvidia.

Системата е разработена от бившия екип на Mellanox. През 2019 г. Nvidia закупи израелския дизайнер на чипове Mellanox Technologies за близо 7 млрд. долара, като изпревари Intel Corp. за сделката. 

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.