Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България е на челно място на Балканите в развитието на стартъпи

Мартин Станчев, президент на студентски клуб StartUP на кампуса на Американския университет в България, Мартин Стоилков, член на клуб StartUP, в „Бизнес старт”, 23.03.2023

12:21 | 23 март 2023
Обновен: 11:24 | 24 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

В последните години стартъп средата в България се развива с бързи темпове и това ни дава оптимистична нагласа за годините, които предстоят. На фона на Балканите България е доста изявена като брутен вътрешен продукт и брой на иновациите, а в Европа е много разпознаваем участник в изграждането на стартъпи. Но най-важното е не да се стремим да бъдем най-добрите в света, а да се развиваме година след година. Това казаха Мартин Станчев, президент на студентски клуб StartUP на кампуса на Американския университет в България и Мартин Стоилков, член на клуб StartUP, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

По думите на събеседниците има перспективи за развитието на иновации в българската икономика, а иновативните решения на проблемите у нас са създават от хора, които могат да разсъждават извън приетите рамки, запознати са с актуалните технологии и търсят новаторски решения.

Коментирайки как инфлацията се отразява на стартиращите бизнеси у нас, Стоилков каза, че има много хора, които се отказват.

„Но има много примери в исторически план за компании дори и в България, които са стартирали през 2007-2008 отново в доста тежки времена, а днес са на ниво, на което малко други могат да се похвалят”.

„Определено  има ниши, които крият голям потенциал и ако се видят, това може да крие доста потенциални печалби”, допълни Станчев.

Що се отнася до ролята на изкуствения интелект при стартиращите бизнеси събеседниците посочиха, че напоследък има доста бизнеси, които създават решения базирани именно на такава технология.

„Изкуственият интелект дава ресурс, който по друг начин трудно би могъл да достъпиш и много хора, които се занимават със стартъпи, успяват да го внедрят в своите бизнес решения успешно. Така че щом едни са успели, той би бил полезен и на други”.

Какво да очакваме от осмото издание на състезанието за хора с предприемачески дух StartUp може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.