Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Новият чатбот на OpenAI вече работи не само с текст, но и с изображения

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 15.03.2023

12:57 | 15 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Новата версия на изкуствения интелект на OpenAI - GPT- 4, може да работи не само с текст, но и с изображения. Така че, строго погледнато, той вече не е езиков модел, а мултимодален модел, което означава, че той е обучен с различни видове данни, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Новата версия в момента се предлага само на абонатите на ChatGPT Plus срещу 20 долара на месец и като API инструмент за разработчици, който те могат да вградят в своите приложения

Комбинацията от информация от изображения и текст води до нови възможности. Потребителят ще има възможност да изпрати снимка заедно с текст - и двете ще могат да се обработват и обсъждат в ChatGPT-4. В бъдеще се очаква и възможността за въвеждане на видео.

Освен това OpenAI дава и списък с изпити, направени за хора, и показва колко са се променили резултатите при преминаването от GPT-3.5 към GPT-4. На симулиран изпит за адвокати новият модел се представя подобно на първите десет процента от отговарящите хора; старата версия беше в долните 10%. 

Но и в областта на химията новият модел се представя малко по-добре от стария. Интересно е също така да се отбележи, че на изпита по математика, на който могат да се явят зрелостниците, за да докажат способностите си, моделът се бе справил по-рано по-зле от почти всички останали. GPT-4 все още е в долната половина на списъка на кандидатите.

Очевидно OpenAI е подобрила именно математическите умения. Учените са захранвали модела с правилни и неправилни отговори на математически въпроси, с логически примери и противоречиви твърдения, както и с широк спектър от идеологии и идеи

Самата OpenAI предупреждава, че GPT-4 все още може да халюцинира, т.е. да си измисля факти, както предшественика си. Когато става въпрос за важни въпроси, компанията казва, че трябва да се действа много внимателно: Оставете хората да контролират, обмислете контекста или изобщо не го използвайте, ако става въпрос за наистина голям залог, предупреждават от OpenAI. 

Ръководството на TikTok обсъжда възможността да отдели бизнеса ѝ от китайската компания майка ByteDance Ltd., за да отговори на опасенията за рискове за националната сигурност. 

Разделянето, което може да доведе до продажба или първично публично предлагане, се счита за крайна мярка, която трябва да бъде предприета само ако съществуващото предложение на компанията за представители на националната сигурност не бъде одобрено. Дори и тогава китайското правителство ще трябва да се съгласи с подобна сделка.

TikTok е подложена на контрол заради китайската си собственост, което според американските власти може да доведе до манипулиране или шпиониране на американци от страна на Китай - опасение, което TikTok се опитва да преодолее. 

„Листването на американския бизнес на TikTok може да донесе оценка от 40-50 млрд. долара, като се използват текущите мултипликатори за социалните медии и като се има предвид по-високия растеж на TikTok спрямо Meta, Snap и Pinterest. Не смятаме, че голяма технологична фирма би могла да се заинтересува от закупуването на TikTok, но фокусът на Microsoft върху Bing и ChatGPT може да предизвика интерес към добавянето на видео платформа като TikTok, която да се конкурира с YouTube на Alphabet, особено ако сделката между Microsoft и Activision се провали“, казват анализатори на Bloomberg.

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics очаква да инвестира 230 млрд. долара през следващите 20 години, за да развие „най-голямата база за производство на чипове в света“ в съответствие с усилията за стимулиране на националната индустрия за чипове.

Плановете се появяват в момент, в който други страни въвеждат мерки за насърчаване на националните индустрии за производство на чипове, включително САЩ, които миналия месец публикуваха подробности за своя CHIPS Act, предлагащ субсидии за производителите на чипове, които инвестират в страната, в размер на милиарди долари.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.