Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Meta планира хиляди нови съкращения още тази седмица

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 08.03.2023 г.

12:30 | 8 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Meta Platforms Inc., собственикът на Facebook и Instagram, планира нов кръг от съкращения и ще съкрати хиляди служители още тази седмица. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Най-голямата компания за социални мрежи в света премахва повече работни места, освен намалението от 13% през ноември, в опит да стане по-ефективна организация. В по-ранния си кръг от съкращения Meta съкрати 11 000 работници, което беше първото голямо уволнение.

Акциите поскъпнаха с 2,3% до $189,21, когато търговията започна в Ню Йорк във вторник. Акциите се повишиха с 54% от началото на годината към затварянето в понеделник.

Предстоящият кръг от съкращения се ръководи от финансови цели. Meta, която отбеляза забавяне на приходите от реклама и премести фокуса си към платформа за виртуална реалност, наречена metaverse, моли директорите и вицепрезидентите да направят списъци със служители, които могат да бъдат освободени, казаха хората.

Тази фаза на съкращения може да бъде финализирана през следващата седмица, според хората.

Съкращенията през ноември бяха изненада, но още един кръг от уволнения беше широко очакван от работната сила на Meta. Зукърбърг нарече 2023 г. „година на ефективност“ на Meta и компанията обсъжда тази тема със служителите по време на прегледи на представянето, които бяха завършени миналата седмица, казаха хората.

Американската технологична компания Twitter има шанса да постигне положителен паричен поток през второто тримесечие въпреки „огромния спад в рекламата". Услугата за кратки съобщения може да постигне това благодарение на драстичното съкращаване на разходите, заяви главният изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск по време на конференцията за инвеститори на Morgan Stanley в Сан Франциско във вторник, коментира още Попов.

Но Мъск, който се появи лично на събитието, също така призна, че приходите на Twitter се очаква да спаднат до по-малко от 3 млрд. долара през тази година.  

Компанията работи върху това да направи рекламите си по-подходящи, каза милиардерът. Мъск, който купи Twitter миналата година за 44 млрд. долара, подчерта, че дълговото бреме на Twitter след сделката е доста високо и разходите за обслужване на дълга са около 1,5 млрд. долара годишно, което е приблизително равно на сегашния темп на изгаряне на парични средства.

При цялото внимание, което Twitter получава, е "стряскащо" колко малко пари печели, каза той. Мъск каза, че Twitter е печеливш на базата на Ebitda, или печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация, но подчерта, че "D" е доста голяма (амортизацията) и трябва да се съсредоточат върху частта "E" (печалбата).

Какви са новите финансови проблеми на WeWork може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.