Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Дрехите в помощ на Турция и Сирия трябва да са нови, храните - фабрично пакетирани

Никола Рахнев, Гората.бг, "Бизнес старт", 09.02.2023 г.

14:23 | 9 февруари 2023
Обновен: 15:11 | 9 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Мащабите на бедствието в Турция са огромни, като голяма част от над 2200 разрушени сгради в страната са жилищни; положението в Сирия е още по-тежко заради ефектите от гражданската война. Турция е гарантирала зелени коридори за тировете с помощи, но има специфични изисквания за храните и други стоки, които могат да се приемат в зоните на земетресенията. Това каза Никола Рахнев от Гората.бг в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Кампанията на Гората.бг вече е събрала над 300 хил. лева, като първите 33 палета с 15 тона дарения за Турция ще тръгнат в петък; основната част от тази пратка е храни за приготвяне на място. Със средствата за закупени много топли дрехи, завивки, якета, обувки, съдове за готвене.

Има хигиенни изисквания от страна на Турция дрехите да са нови, тъй като няма ресурси на място те да бъдат почиствани, като Сирия също е въвела такива изисквания.

"Турската страна е уточнила списъци от нужни неща - палатки, одеяла, шалтета, топли зимни дрехи - всичко което може да е покрив, на което да легнат хората, или с което да могат да се стоплят."

Ситуацията с помощите за Сирия е по-сложна, тъй като страната е под тежки санкции от години, обясни Рахнев, но Гората.бг е успяла да намери проверен хуманитарен канал за храни и дрехи. За да се избегне кражбата на дарения, изпратената храна в Сирия се приготвя и раздава на място от социални кухни.

"Задължително е храната да е фабрично пакетирана. Плодове и зеленчуци много трудно минават границата, тъй като са предмет на допълнителни лабораторни проби и проверки. Свинското месо по религиозни причини е неуместно."

Рахнев препоръча желаещите да даряват средства за храни на доброволчески организации, тъй като те могат да ги закупят на много по-ниски цени.

Турската държава действа относително бързо, но няма как да се намери решение за останалите десетки хиляди без подслон за няколко дни. Има информация, че се подготвят летните курорти като Анталия за да приютят пострадалите, има и много палаткови лагери.

Повече за дарителските кампании и положението в Турция и Сирия може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.