Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

След Meta и Google пуска конкурент на ChatGPT

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 03.02.2023 г.

13:00 | 3 февруари 2023
Обновен: 13:16 | 3 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай обяви в четвъртък, че Google ще пусне софтуер, който да се конкурира с чатбота с изкуствен интелект ChatGPT "до няколко седмици". Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водеща Роселина Петкова.

Освен това той заяви, че търсенето в Google ще бъде оптимизирано чрез използване на големи езикови модели - технологията, на която се основава ChatGPT. „Скоро хората ще могат да си взаимодействат директно с нашите най-нови и най-мощни езикови модели, като допълват търсенето по експериментални и иновативни начини", заяви Пичай по време на представянето на тримесечния отчет на компанията.

Той добави, че компанията работи за предоставяне на решения, базирани на изкуствен интелект, за промишлеността, биотехнологиите и търговията на дребно. Освен това услугата за електронна поща Gmail и текстовият редактор Docs ще бъдат разширени, за да включват функции за изкуствен интелект, предава Bloomberg. 

През ноември финансираният от Microsoft стартъп OpenAI пусна ChatGPT - система за изпращане на текстови съобщения, базирана на изкуствен интелект. Програмата може да пише есета, да разработва бизнес модели или да пише поезия по команда. Наред с други неща, Microsoft иска да я използва за усъвършенстване на своята търсачка Bing, която е пряк конкурент на Google.

С анонсите сега Google възнамерява да реагира на офанзивата на Microsoft. В същото време Пичай видимо се стремеше да разкаже нова история на растежа с акцент върху изкуствения интелект, когато представи тримесечните данни в четвъртък. Google е подложена на огромен натиск в основния си бизнес с онлайн реклама и трябваше да отчете спад в печалбата.

Нетната печалба е намаляла до 13,62 млрд. долара от 20,64 млрд. долара за същия период на миналата година, обяви Пичай. В същото време приходите от реклама са се свили до 59,04 от 61,24 млрд. долара. Приходите на групата нараснаха до 76,05 от 75,33 млрд. долара. Анализаторите обаче се надяваха на 76,53 млрд. долара. В резултат на това акциите на Alphabet поевтиняха с почти 4% в следборсовата търговия в САЩ.

През четвъртото тримесечие продажбите, без да се включват партньорските плащания, възлизат на 63,1 млрд. долара, съобщи компанията в изявление в четвъртък. Анализаторите прогнозираха 63,2 млрд. долара според данни, събрани от Bloomberg. 

Apple обвини политиките на Китай и цялостната икономическа среда за най-слабото си празнично тримесечие от 4 години насам.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.