Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Съдебен иск спира придобиването на Activision Blizzard от Microsoft за $75 млрд.

Бойчо Попов, гл. редактор в Investor.bg, в "Бизнес старт", 09.12.2022

13:30 | 9 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Федералната търговска комисия на САЩ се опитва да блокира придобиването на Activision Blizzard Inc. от страна Microsoft Corp. на стойност 69 млрд. долара, заявявайки, че обвързването между производителя на Xbox и популярния издател на игри ще навреди на конкуренцията, разказа Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Регулаторните органи заявиха, че собствеността на Microsoft върху Activision може да ограничи конкуренцията на пазара на игри, който е на стойност над 200 млрд. долара, като ограничи достъпа на конкурентите до най-големите игри на компанията.

„Microsoft вече показа, че може и ще отказва съдържание на своите конкуренти в областта на игрите", заяви Холи Ведова, директор на Бюрото за конкуренция към FTC. „Днес се стремим да попречим на Microsoft да придобие контрол над водещо независимо студио за игри и да го използва, за да навреди на конкуренцията на множество динамични и бързоразвиващи се пазари на игри“. 

Microsoft отказва да коментира темата. 

Акциите на Activision се обезцениха с 3,9% заради новината. Книжата на Microsoft останаха без съществена промяна.

Комисията гласува с 3:1 гласа в полза на жалбата, която беше подадена в нейния вътрешен съд.

Предложената от Microsoft сделка с Activision Blizzard е най-голямата в историята на компанията и една от 30-те най-големи сделки на всички времена. Тя ще даде на Microsoft, производителя на конзоли Xbox, някои от най-популярните франчайзи за видеоигри като Call of Duty и World of Warcraft. Производителят на Xbox вече притежава франчайза Halo и играта за изграждане на виртуален свят Minecraft.

Искът на Федералната търговска комисия е част от усилията на председателя ѝ Лина Хан да следи по-агресивно за сливанията, особено за тези на най-големите технологични платформи. Откакто президентът Джо Байдън я назначи начело на агенцията през юни 2021 г., комисията „уби“ сливанията между Lockheed Martin Corp. и Aerojet Rocketdyne Holdings Inc. както и офертата на Nvidia Corp. за закупуване на ARM на Softbank Group Corp.

По-късно в четвъртък (местно време) FTC се отправя към федералния съд в Сан Хосе в опит да блокира закупуването на стартъп за виртуална реалност от Meta Platforms Inc.

Според Федералната търговска комисия Meta Platforms Inc се опитва да си проправи път към господстващо положение в метавселената с намерението си да закупи разработчика на приложения за виртуална реалност Within Inc. 

През юли FTC подаде иск за спиране на сделката, заявявайки, че придобиването на Within от Meta ще „прокара тенденцията за създаване на монопол" на пазара на фитнес приложения за виртуална реалност (VR).

Адвокатите на Meta и Within заявиха, че FTC не е определила добре съответния пазар и поясниха, че компаниите се конкурират с различни видове фитнес съдържание, а не само с фитнес приложения, предназначени за VR.

Адвокатите на Meta също така оспориха, че плановете за VR фитнес приложение, собственост на Meta, са преминали отвъд „мозъчна атака" на ниско ниво, и заявиха, че FTC е подценила конкуренцията на пазара, който е определила, имайки предвид потенциала на други технологични гиганти Apple Inc, Google  на Alphabet Inc и Bytedance да се включат в битката.

Meta обяви споразумението за придобиването на Within през октомври 2021 г. – един ден, след като разкри, че променя името си от Facebook на Meta Platforms – ход, който целеше да покаже промяната на фокуса на гиганта от социалните мрежи към изграждането и комерсиализирането на виртуален свят. Дигиталната вселена, или метавселената, изграждана от Meta, е най-големият ѝ залог и това, което Зукърбърг определя като бъдещия начин, по който хората ще се свързват онлайн.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.