Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Български парадокс: силен ИТ сектор, слабо дигитализиран бизнес

Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ, "Бизнес старт", 22.09.22

13:42 | 22 септември 2022
Обновен: 13:52 | 22 септември 2022
Автор: Таня Жекова

ИТ секторът в България е един от най-успешните и бързоразвиващи се, но много други важни индустрии като енергетиката и агро-индустрията не са дигитализирани, а данни от Европейската комисия поставят България на едно от последните места по този показател. Това коментира Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Според индекса на Европейската комисия за навлизането на новите технологии в икономиката, България е на 26-то място от общо 27 държави членки, което е парадокс при положение че ИТ секторът ни е толкова развит. За съжаление обаче самото приложение на новите технологии в много сектори на икономиката е ниско“, отбелязва тя.

Именно по тази причина БАСКОМ, която обединява водещите софтуерни компании в България, стартира проект за подобряване нивото на дигитализация на различните бизнеси. „Това е проект, която цели да увеличи броя на компаниите членове на БАСКОМ и да създаде контакти между софтуерния бранш и всяка част от икономиката“, споделя тя. „Цифровите технологии са много важни, те предлагат неограничен растеж и носят висока добавена стойност на всички компании, които ги използват“, добавя Шидероф.

На 5 октомври от 15.45 ч. в Интер Експо Център ще се състои първото публично представяне на проекта Business Tree ще бъде по време на форума DigiPay. „Идеята е за жив формат, защото всички имаме нужда от това - последните години всичко се случваше онлайн, но живия контакт е нещо съвсем различно. Хората ще могат да осъществят контакти, да идентифицират какви проблеми имат и да споделят вдъхновяващи истории за успешни проекти“.

Според нея причината българската икономика да изостава по отношение на внедряването на дигитални технологии е „незнание и някакъв страх, защото има някакъв определен тип разбиране сред много сектори извън ИТ бранша, че това е скъпо и сложно, че не са ясни резултатите. Именно затова идеята на форума Business Tree е да даде равен старт на всички, да им предложи информация, да обясни и да отговори точно на тези въпроси“, казва тя.

По нейни думи най-голяма нужда от дигитализация има в агро-сектора, енергетиката и индустрията като цяло.

„ИТ е експортно ориентиран бизнес, а идеята на Business Tree е да се ориентираме локално и да помогнем на местната екосистема“, подчертава тя. „Това, което искаме да постигнем е бизнесът да бъде по-инициативен и в час с технологиите, и сам да даде старта на развитието си“.

Тя споделя, че най-развиващите се сектори са финансовите технологии и образователния сектор, който показа, че е възможно дигитализацията да се извърши качествено, ефективно и да носи голяма стойност. Форумът DigiPay е избран и заради потенциала да се споделят много успешни истории от сектора на финансовите технологии, добавя тя.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.