Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Технологичните компании в САЩ поевтиняха с над $500 млрд. само за ден

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 14.09.2022

13:29 | 14 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Шестте най-големи технологични компании в САЩ загубиха повече от 500 млрд. долара във вторник, след като неочаквано високата инфлация през август предизвика срив на цените на технологичните акции. Това каза Бойчо Попов главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,1% за месеца и нарасна с 8,3% на годишна база, въпреки че цените на горивата спаднаха. Това доведе до огромни разпродажби на борсите, като индексът Nasdaq Composite потъна с 5,16% и приключи деня на ниво от 11 633,5 пункта, което е най-резкият срив от юни 2020 г. насам. Dow Jones Industrial Average се понижи с 3,94%, а S&P 500 с 4,32%.

Компаниите с най-големи загуби логично са тези с най-голяма пазарна капитализация. Apple пострада най-много след като загуби пазарна капитализация на стойност 154,11 млрд. долара, а цената му се срина с 5,87%, което е най-резкият ѝ спад от септември 2020 г. насам. Microsoft отбеляза понижение с 5,5%, а на процентна база най-засегната е компанията за чипове Nvidia чиито акции поевтиняха с 9,47%.

В същото време акциите на Twitter леко се повишиха след като акционерите на компанията одобриха сделката на стойност 44 млрд. долара, от която Илон Мъск се опитва да се откаже. 98,6% от гласовете, подадени на специалното събрание, бяха в полза на сделката, въз основа на предварителното преброяване, съобщи компанията след приключването на гласуването във вторник. Саудитския принц Алауид ал Тахал е гласувал в подкрепа на сделката - неговия глас не е решаващ, но вотът му е важен, защото той е един от 19-те инвеститора, които помагат на Мъск да финансира сделката.

Междувременно бившият изпълнителен директор по сигурността на Twitter Питър Затко, който беше уволнен от компанията през януари, заяви пред комисия на американския Сенат по правосъдие във вторник, че „ръководителите на Twitter са го накарали да приоритизира печалбите пред сигурността на потребителите". Twitter отвърна на обвиненията му и заяви, че той е направил подвеждащи изявления.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.