Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Защо смъртта на кралица Елизабет II първо беше обявена в социалните медии

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 09.09.2022

12:30 | 9 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Смъртта на кралица Елизабет II след 70 години на трона беше обявена първо в Twitter - от акаунта на самото кралско семейство. Туитът, в който се посочва, че дългогодишният монарх е „починала мирно в Балморал", беше публикуван от @RoyalFamily в 18:30 ч. местно време, две минути преди съобщението на BBC, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Фактът, че Twitter бе избран за първоначален вестител, показва колко много се е променил подходът на семейството към комуникацията, особено през последните години от управлението на кралицата. Известни с използването на помпозност и церемонии за укрепване на властта на монархията, Уиндзор станаха опитни потребители на социалните медии, а крал Чарлз III и съпругата му Камила, която се очаква да приеме титлата кралица-консорт, са редовни потребители на Twitter и Facebook. 

Така сега Twitter комбинира комуникацията с редица по-традиционни протоколи, свързани със смъртта на монарха, плановете за които са строго пазена тайна от десетилетия. В материал на Guardian от 2017 г. се казва, че новината за смъртта на кралицата първо ще бъде предадена на министър-председателя на Обединеното кралство чрез кодираното съобщение „Лондонският мост падна", преди съобщението да бъде направено чрез „новинарска емисия до Асоциацията на журналистите и останалите световни медии едновременно".

Публикацията, която беше препубликувана повече от 690 000 пъти и събра над 2,2 милиона "харесвания", беше едва първата стъпка от внимателно подготвения 10-дневен траур, който ще включва спиране на работата на парламента, официални неработни дни и официално погребение в Уестминстърското абатство. 

Американската технологична компания Twitter Inc. е платила 7 млн. долара на Питър Затко, който бе повдигнал въпроси за оперативните проблеми в платформата на социалната медия, за да осигури мълчанието му, твърди адвокат на милиардера Илон Мъск. 

Според информация на The Wall Street Journal сделката между компанията и бившия ѝ мениджър е сключена през юни, няколко дни преди Затко да подаде жалбата си за подаване на сигнали за нередности през юли. Затко е бивш хакер, който беше ръководител на сигурността на Twitter, преди да бъде уволнен през януари. В жалбата си той обвинява компанията, че не е успяла да защити чувствителни потребителски данни и е излъгала за проблемите си със сигурността.

Като част от сделката Затко се е съгласил да сключи споразумение за неразкриване на информация, което му забранява да говори публично за работата си в Twitter или да злепоставя компанията, твърдят източници. Според тях изслушванията в Конгреса и исковете на правителствените служби за борба с корупцията са две от малкото места, на които му е позволено да говори открито, а подобни изключения са типични за споразуменията за обезщетения.

Откакто твърденията му станаха публично достояние, Затко се превърна в централна фигура в правната битка на Twitter за принуждаване на Мъск да осъществи сделката си за закупуване на компанията за 44 млрд. долара. По време на изслушването във вторник един от адвокатите на Мъск спомена, че Twitter е платила на Затко 7 млн. долара, но не уточни, че компенсацията е част от споразумение.

Затко заяви в жалбата си, че е „открил изключителни, крещящи пропуски от страна на Twitter във всяка област от ресора си", включително неприкосновеност на личния живот, цифрова и физическа сигурност, цялост на платформата и модериране на съдържанието.

От Twitter заявиха, че Затко е бил уволнен „заради неефективно ръководство и лошо представяне" и че жалбата му за подаване на сигнал „е пълна с несъответствия и неточности и в нея липсва важен контекст“. 

Twitter е наела Затко в края на 2020 г., когато съоснователят Джак Дорси го привлича след високопрофилния хакерски пробив на тийнейджър, който заобиколи системите за сигурност на компанията.

Затко, известен като "Mudge", е известен изследовател в областта на компютърната сигурност от десетилетия. Той е член на колектив за киберсигурност в Бостън, който става известен през 1998 г., когато в показания пред Сената на САЩ отправя предупреждения за състоянието на националната киберсигурност. 

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.