Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Космически храни и спътникови данни – как се развива България в космическите технологии

Здравко Димитров, основател на Sfera Technologies, "Бизнес старт", 15.08.22

12:35 | 15 август 2022
Обновен: 14:55 | 18 август 2022
Автор: Таня Жекова

Основните направления, в които България е активна в съвременната космическа индустрия са малките спътници, спътниковите данни и сектора на космическите храни. Това коментира Здравко Димитров, основател на Sfera Technologies, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той разказа за Националния форум за съвременни космически технологии, който ще се проведе у нас през ноември. „Националният форум има 3 основни компонента – бизнес, наука и образование. Форумът ще разгледа най-новото като постижения в България и света в тези 3 направления. Има много трендове в космическата индустрия като космически данни, малки спътници, системи за задвижване и ще бъдат обсъдени на форума“, отбеляза той.

По негови думи основните ни постижения в съвременния космически сектор са малките спътници и спътниковите данни. „Това са направленията в които България е активна. Имаме доста добри дейности в спътниковите комуникации, като в България има доста солидна наземна инфраструктура. Има съживяване на много сегменти, които не бяха активни, като космически храни. Ще присъстват и много европейски институции, ще обсъдим възможностите за бизнес в космическата индустрия“, каза той.

Гостът очаква да се появяват големи възможности в сектора на космическите храни, който според него е един от малкото, който не е бил напълно загубен последното десетилетие.

„Тези храни са приложими и тук на земята. Нараства интереса към този сегмент, има и потенциал за развитието му, особено сега, когато редица компании ще изпращат хора до Международната космическа станция в частен капацитет и това ноу хау, което имаме в България ще се търси“, смята той.

По отношение на спътниковите данни в България все още няма компании, които да имат спътници, които постоянно да фотографират Земята и да събират данни. Само малък брой компании го правят, най-вече базирани в САЩ.

„България е силна в обработката на тези данни – идентифицирането на промените във времето на обектите, да се осмисли какво всъщност се случва на това, което виждаме. Това също е сектор в който има възможности за българския бизнес", смята Димитров.

В момента има повече средства от преди, като основната програма за българската космическа индустрия е PECS. „Това е програма на Европейската космическа агенция за осигуряване на финансиране за научно-изследователски проекти, проучване на пазари и материализацията на продукти. Тази програма стартира преди месец и би било добре ако институциите се възползват от нея. Не се изисква никакво дофинансиране, тя има за цел да подготви България за бъдещо членство в Европейската космическа агенция. Има възможности и средства, с които да се започне, но за съжаление нямаме бизнес информационни центрове като в други държави, тъй като ние не сме член“, добавя той.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.