Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Правилата от съществуващия финансов пазар влизат и в пазара на криптоактиви

Петко Карамочев, основател на Industria.tech, в "Бизнес старт", 15.08.2022

13:30 | 15 август 2022
Обновен: 14:03 | 15 август 2022
Автор: Галина Маринова

Регулаторът и законодателят на европейско ниво в момента се опитват да създадат една цялостна рамка за всички държави в ЕС. Това каза Петко Карамочев, основател на Industria.tech, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Поводът за гостуването бе, че в края на юни председателството на Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха съгласие за регламента на пазара на криптоактиви. За пръв път Европейският съюз ще даде правна рамка за лицата, които издават криптоактиви, както и за доставчиците на криптоуслуги. 

Европейските държави към момента бяха разделени на три групи -  едните са силно благоразположени към криптоактиви, като се опитват да привлекат други капитали. Вторият тип държави, като Германия и донякъде Франция се опитваха по различни начини да третират криптоактивите, да ги стандартизират и регулират. Третата група държави, голяма част от държавите в ЕС, нямаха никаква идея какво да правят с криптоактивите и за тях те не съществуваха, каза Карамочев. Той заяви, че тази регулация ще подпомогне и ще влияе и на криптобанките да оперират под определен надзор.

"Ще бъде създаден и един регистър на нелоялните компании, който ще може да бъде виждан по всяко време, така че индивидуалните и институционални инвеститори да могат да се ориентират по-бързо". 

През 2022 година се очаква да бъдат финализирани четири европейски регламента, подчерта гостът.  "Първият е регламентът за пазара на криптоактиви - това е MiCA. Вторият, изключително важен регламент, е пилотният режим на ЕС за токенизирани ценни книжа, посредством блокчейн или distributed ledger technology, нещо много важно за нашата индустрия. Често игнорирани са още два нови регламента - този за прехвърляне на средства, т.нар. TFR, относно информация, придружаваща преводите на средства с определени криптоактиви и последният е регламентът за оперативна устойчивост на цифровите технологии, т.нар. DORA. Той също е много важен и касае всички участници". 

Изисквания за емитентите на криптоактиви, като например минимален капитал, ще направят пазара по-стабилен, категоричен бе събеседникът. MiCA е широката правна рамка, която се стреми към цялостната регулация, свързана с издаване и търговията с криптоактиви и стейбълкойни, както и други съпътстващи дейности и услуги. Регламентът със сигурност ще подпомогне голяма част от частните инвеститори, т.нар. ритейл инвеститори и тези, които създават и търгуват стейбълкойни. 

"Тази регулаторна рамка за пръв път бе прокарана през 2020 година. Тогава основателната причина за създаването й беше проектът Libra на Facebook. Тази кошница от валути се преименува на Diem и в последствие потъна. Очаква се до края на годината този проект да стане реалност, след това ще има едногодишен гратисен период и ще влезе в сила от 2024 година"

MiCA приравнява дигиталните активи и валути със съществуващите финансови инструменти и правилата за емитиране и търговия на напълно стандартите финансови инструменти, като въвежда и някои специфични изисквания, свързани с природата на тези активи, поясни Петко Карамочев. Този режим отразява съществуващите режими за пазарна злоупотреба по отношение условията за търговия, както и спазване на правилата за благоразумно пазарно поведение. Има и доста изисквания като минимален капитал - 350 хил. евро и 2% от резервните активи. Другото интересно ще е, че промяната в капитала на компаниите на криптопазара ще става под “зоркия поглед” на регулатора, добави гостът. 

За това как предстоящия регламент ще се отрази на т. нар. криптобанки събеседникът каза, че те ще бъдат особено следени от MiCA. “MiCA има едновременно действие на територията на целия ЕС. Това, което много компании правиха през последните пет-шест години, е да търсят правилната дестинация за създаването на тяхната компания. По подобен начин, по който GDPR работи с всички европейски граждани,  в момента, в която една услуга е насочена към европейския пазар, без значение къде е листвана, тя ще попада под въздействието на MiCA и другите регламенти. Те имат директно прилагане, без да се налага интерпретация от законодателите по места”. 

Ще бъде ли забранена търговията с вътрешна информация в търговията с криптоактиви? Въвежда ли се таван на дневната търговия със стейбълкойни и какъв ще бъде той? Какви са съветите на инвеститора, за да се предпазим от измами в криптосвета?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.