Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Теодора Тодорова: Пчеларите нямат адекватно субсидиране и механизми за помагане

Теодора Тодорова, собственик на TeddyHoney, в "Бизнес старт", 20.05.2022

12:35 | 20 май 2022
Обновен: 13:28 | 20 май 2022
Автор: Галина Маринова

Опрашването може да е само в плюс на земеделците. Един опрашен продукт става по-качествен и директно се класира в Клас А, но пръскането с пестициди е основен проблем на пчеларите. Това каза Теодора Тодорова, собственик на TeddyHoney, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. Днес българските пчелари отбелязват „Деня на пчелата“

Има много съвестни земеделци и се надяваме те да стават все повече, за да намерим правилния път за сътрудничество. Монокултурите са уязвими за вредители, но целта е да се насочим към по-щадящи начини за защита на културите, не само заради здравето на пчелите, но и защото става въпрос за пръскане на храните, които консумиране, каза Тодорова. 

Тя обясни, че намаляване на пръскането тази година няма и дори е по-силно застъпено, но това зависи и от климатичните условия през годината.

"Употребата на пестициди обаче е прекалена и може би трябва да се търси друг вид отношение към земеделието. Например някога са се садели силно ароматни растения, които да отблъскват вредители, например лавандулата. По същата формула могат да се намерят и други ароматни култури, които могат да се използват за различните сезони". 

"Справяме се сами" с доста проблеми почти без помощта на държавата, сподели гостенката. Тя добави, че има доста програми за подпомагане в земеделието, но пчеларите нямат адекватно субсидиране и механизми, които да помагат на стопаните да реагират например при натравяне на пчелите. Лабораторните изследвания, каза тя, са много, а установяването на причините за загуба на едно семейство е от ключово значение за пчеларите. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.