Инвеститорите, които са реализирали свой проект в България, са най-добрият маркетинг

Богдан Богданов, изп. директор на Българската агенция за инвестиции, в "Бизнес старт", 17.05.2022

15:00 | 17 май 2022
Обновен: 12:50 | 20 май 2022
Автор: Галина Маринова

Три са основните цели на новото ръководство на Българската агенция за инвестиции (БАИ) - подобряване на имиджа на България като инвестиционна дестинация, позициониране на страната като дестинация за привличане на човешки ресурс и третата - 20% среден ръст на заявленията в БАИ за нови инвестиции годишно и 20% ръст на сертифицираните проекти. Това каза Богдан Богданов, изп. директор на Българската агенция за инвестиции, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Целевите средства за извършване на инвестиционен маркетинг са осигурени, като сумата, предвидена в бюджета тази година, е напълно достатъчна за 18 месеца. Предвиждат се участия на шест "роуд шоу" представяния с конференции, организирани от БАИ, като три са в Европа, едно в САЩ и две в Азия. Отделно плановете са за участие и в 10 форума, насочени към иновации, R&D и производства с висока добавена стойност. 

За да се подобри имиджът на страната ни, БАЕ предвижда "доста по-агресивно да се подходи към инвеститорите", като се планират срещи с цел разбиране на тяхното производство и бизнес модел, за да се "създадат синергии между инвеститорите, които вече работят в България и тези, които тепърва могат да дойдат".

"Подходът е комплексен и целта е систематично да изпълним комплект от мерки, които ще бъдат дигитални, ще има различни кампании - и в регионални, и в световни медии. От друга страна целим да свържем тези кампании с конкретни мероприятия". 

Виртуалните офиси са начин да се облекчат и ускорят процесите при работата с инвеститори - и сертификационните, и инвестиционните процеси, каза още гостът.

"БАИ има заложен в програмата си виртуален офис, който ще е свързан с основния сайт, но ще бъде отделна платформа на Българската агенция за инвестиции. В момента се работи по финалната версия и се надявам да можем скоро да го пуснем в употреба. Инвеститорът ще може да влезе с име и парола и ще се дава възможност за извличане на определени данни за България, да се ползва инвестиционен калкулатор, за да се определи съответният клас инвестиции и насърчителни мерки, които би могъл да ползва, ще има и достъп до регистър с инвестиционни проекти".

Целта на БАИ е да координира и да обобщи информацията от различните държавни, общински и дори частни бази данни - за терени, сгради, които биха могли да са интересни за инвеститорите и други, каза Богданов. "Искаме да сложим всичко това на едно място и да дадем на инвеститорите възможността сравнително бързо да достъпят желаната информация". 

Едно от основните направления, в които БАИ работи, са разговорите с частния сектор, допълни събеседникът. Освен официалните и почетните представители на страната ни в чужбина, "има и много хора от бизнеса, които с удоволствие и гордост предлагат България".  "Вече сме започнали няколко инициативи, чрез които да включим тези "инвестиционни посланици" на България в цялостнана, обща картина на нашето представяне. Това е много интересен модел". 

България в момента е в чудесна позиция да навакса изоставането спрямо съседните държави. Те се движат с доста по-голяма скорост по отношение на привличането на чуждестранни инвеститори, но и структурата, която е изградена в годините, им позволява този бърз растеж, добави Богдан Богданов. "В момента ние целим да преструктурираме процесите в България, да оптимизираме част от тях и една от основните ни цели е да обхванем целия инвестиционен цикъл. Ние трябва да сме близо до инвеститора и да сме т.нар. "уан стоп шоп", в който инвеститорът, идвайки в агенцията за инвестиции, да получи целия набор от услуги - фокусирани, качествени услуги, които са му необходими. Но до тук не свършва нашата работа".

"Ние трябва да бъдем близо до инвеститорите по време на изпълнението на проекта, да разберем възможно най-добре бизнес моделът му. След това трябва да се опитаме, заедно с инвеститорите, които вече са в България, чрез организиране на регулярни форуми, да създадем една синергия и среда, в която те да привличат свои контрагенти локално. Защото инеститорите, които са успели да реализират свои проекти в България, са най-добрият маркетинг за нас".

На въпроса дали България успява да се възползва от глобалните процеси на релокация на бизнеси основно от Азия към Европа след пандемията гостът отговори, че страната ни има какво да предложи на инвеститорите, които искат да релокират производството си. По думите му се работи в две направления - изграждане на синергии между вече работещи в България компании и потенциални инвеститори и второто - координация през търговските камари в съответните страни чрез т.нар. ниършор форуми.

"Основните запитвания, които получаваме в момената, са от Украйна. Поглеждат вече към България от IT сектора, имаме и запитвания от производствени компании. За тази цел БАИ организира уебинар, който ще се организира съвместно с Украинската търговско-промишлена палата на 30 май. Това е първият от серията форуми, които ще организираме, за да можем да срещнем бизнеса в Украйна с хора, които вече са релокирани тук. Ще ги срещнем и с държавни, с местни власти". 

Важен аспект е координацията, защото компаниите, които се релокират имат нужда от здравеопазване, от социална система. Имаме теми за разговор на ниво общини - какво може да предложи всяка една община, колко хора биха могли да се релокират. За това от БАИ създадохме един въпросник, който започваме от тази седмица да разпращаме към определни общини, особено към такива с по-високо ниво на безработица, за да може да се релокират именно там, заяви изпълнителният директор на БАИ.

Водят ли се преговори с чуждестранни инвеститори от аутомотив индустрията? Какъв е потенциалът на България в областта на полупроводниковите технологии и какво се прави в тази посока?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.