Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Непридружените деца бежанци са изправени пред много рискове и заплахи

Линда Ауанис, председател на Съвет на жените бежанки в България; Владислав Дамянов, координатор образователни дейности

13:26 | 1 април 2022
Обновен: 16:50 | 1 април 2022
Автор: Зорница Крушарска

Проектът ни „Подкрепа за бъдеще” е фокусиран върху непридружени непълнолетни и малолетни лица, които идват в България. Работата по проекта започна преди войната в Украйна и до края на 2021 година молба за закрила са подадени от 3172 деца. Повечето от тях са от Афганистан, Сирия и Ирак, а сега сме отворени да работим и да помагаме на децата от Украйна. Това каза Линда Ауанис, председател на Съвет на жените бежанки в България, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Всеки ден бройката на бежанците от Украйна се увеличва, ние работим с тях и сме организирали курсове по български език.  Създали сме групи групи за деца и се опитваме да помогнем по всякакъв начин, сподели Владислав Дамянов, координатор образователни дейности към „Каритас”.

„Има много малки деца, те имат страхове и носталгия и затова първото нещо, което правим, е да ги успокоим”.

Непридружените деца досега се настаняваха в приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците.  И двата центъра в момента са почти запълнени. Украинските деца се настаняват в центрове от семеен тип и предстои настаняването им в приемни семейства.

Държавна агенция за бежанци осигурява достъп до образование. В момента, в който те бъдат настанени в приемателните центрове биват записани в българско училище. Но голямото предизвикателство е точно тук, защото те не знаят език и трудно разбират материала, който им се преподава в училище. Нашите екипи работят в тази посока и помагат на децата бежанци да повишат совето образование.

Много са  рискове за непридружените деца бежанци, подчерта Ауанис.

„Има трафиканти, има продажби на органи, сексуални посегателства. Някои деца са принуждавани да работят, а парите им се взимат”.

В приемателните центрове ние ги предпазваме от тези рискове. С децата трябва да се работи и да се мотивират какво бъдеще може да ги очаква в България. Те трябва да се научат да  могат да разчитат на себе си и да имат нормален живот, посочиха събеседниците.

Още за рисковете и заплахите за децата, бягащи от война, може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.