Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Норвегия взе най-много медали, но Италия плати най-много за отличия от Пекин 2022

Веселин Коларов, редактор на Gol.bg, "Бизнес старт", 25.02.2022 г.

12:26 | 25 февруари 2022
Обновен: 14:25 | 25 февруари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Италия плати най-голяма сума за спечелени медали на Зимните олимпийски игри в Пекин. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

"За втори пореден път Норвегия спечели Зимните игри. Скандинавците взеха общо 37 отличия и са №1 с 16 златни медала. Но държавата дава единствено стипендии за покриване на разходите за обучение и не предлага финансов стимул за спечелено отличие. Но десетки други страни го правят. Италия плати най-много за своите 17 медала в Пекин – 2,7 милиона долара. Спортистите от Ботуша взеха 201 хиляди долара за злато, 101 хил. долара за сребро и 67 хил. долара за бронз.

Системата е още по-щедра, защото, за разлика от много други страни, Италия дава еднакви бонуси за атлети, които се състезават индивидуално и спортисти, които са част от отборните спортове. Така шестте състезатели по шорттрек, които взеха сребро в смесената щафета на 2000 м., получиха 604 хил. долара. Италия изплаща и бонуси, независимо колко медала е спечелил един спортист. Сноубордистът Омар Висинтин получи 168 хил. долара за среброто и бронза от Пекин 2022. Но има и един недостатък за италианците – трябва да платят данък върху своите премии, което не важи за всички участващи делегации", каза Коларов.
 
Той каза и кои страни се нареждат след Италия в класацията. "Повечето държави, които са успешни на Зимни олимпиади, дават далеч по-скромни бонуси. Например, САЩ дава 37,5 хил. долара злато, 22,5 хил. долара за сребро и 15 хил. долара за бронз, независимо дали става въпрос за индивидуално или отборно състезание. Това прави почти 1,6 млн. долара бонуси за своите 25 медала в Пекин, което отрежда САЩ веднага след Италия. Но данъкоплатците могат да бъдат спокойни. Олимпийският и Параолимпийският комитет в САЩ получава финансиране от фондация с нестопанска цел, а не от правителството. Челната тройка се допълва от Франция с платени 883 хил. долара за 14 медала на Пекин 2022", добави Коларов.

Как войната в Украйна може да повлияе на спорта може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.