Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Украйна призова хакерите на война срещу руските войски

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 25.02.2022 г.

13:49 | 25 февруари 2022
Обновен: 14:45 | 25 февруари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството на Украйна търси доброволци от хакерската общност на страната, които да помогнат за защитата на критичната инфраструктура и провеждането на мисии за кибер шпиониране срещу руски войски. Това съобщи Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Атанасова.

Докато руските сили атакуваха градове в Украйна, в четвъртък сутринта на хакерските форуми започнаха да се появяват молби за доброволци, съобщават източници на "Ройтерс".

"Украинска киберобщност! Време е да се включим в киберзащитата на нашата страна", се казва в публикация, като моли хакерите и експертите по киберсигурност да подадат заявление чрез Google docs, като изброяват техните специалности, като разработка на зловреден софтуер и професионални препратки.

Егор Аушев, съосновател на компания за киберсигурност в Киев, каза пред "Ройтерс", че е написал публикацията по искане на висш служител на Министерството на отбраната, който се е свързал с него в четвъртък. Фирмата на Аушев Cyber ​​Unit Technologies е известна с това, че работи с украинското правителство по защитата на критичната инфраструктура.

Друг човек, пряко участващ в усилията, потвърди, че искането е от Министерството на отбраната в четвъртък сутринта. 

Според изследователи от фирмата за киберсигурност ESET в сряда е установено, че в Украйна циркулира новооткрита част от разрушителен софтуер, която е поразила стотици компютри. Подозренията паднаха върху Русия, която многократно е обвинявана в хакерски атаки срещу Украйна и други държави. Сред жертвите са правителствени агенции и финансова институция.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.