Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Липсата на учители и пандемията задълбочавa хаоса в образованието

Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование, в "Бизнес старт", 24.01.2022

09:00 | 25 януари 2022
Обновен: 09:32 | 25 януари 2022
Автор: Антон Груев
Липсата на учители и пандемията задълбочавa хаоса в образованието

Основния проблем на образованието в момента е големият брой болни учители. В някои училища те са до 25% от работещите там, каза Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на 51-во СУ „Елисавета Багряна“ в София в ефира на предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

„В някои училища болните учители са до 25%“.

Понякога това води и до отмяна на часове, но в общия случай ако има отсъстващи учители и не можем да му намерим заместник по специалността, часовете се водят от психолога на училището, педагогическия съветник, заместник-директора или директора, каза Александров.

Онлайн образованието доведе до пропуски при много ученици, но тези, които полагат повече усилия не са пропуснали почти никакъв материал, посочи той. Александров добави, че най-вероятно пропуските ще бъдат наваксани с увеличаване на часовете за консултация, които учителите дават. В момента те са 1 седмично и се очаква да станат 3 или 4. 

Доколко обявената от правителството едноседмична ваканция ще помогне на болните учители да се възстановят и да се върнат на работа? Могат ли възнагражденията на учителите да се нарекат достойни след увеличенията в последните години? 

Вижте целия разговор във видеото. 

Всички гости на предаването Бизнес старт може да гледате тук.