UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българското мобилно приложение Worddio привлича рисков капитал от САЩ

Иван Манев, основател на Worddio, Update, 25.04.2021

20:03 | 25 април 2021
Автор: Севделина Илиева

Българският стартъп Worddio, който стои зад едноименното мобилно приложение за изучаване на чужди езици, се насочи към привличане на рисков капитал от САЩ. Повече по темата разказва Иван Манев, основател на Worddio, в предаването "Update" с водещ Елена Кирилова. 

По думите на Иван Манев в началото команията е изпитала трудности в намирането на инвеститори в Източна Европа, включително у нас, и затова Worddio се е ориентирала към щатите. 

Така се стига до регистрирането на американско дружество, което придобива изцяло българската фирма и вече е в ролята на компания майка. 

"Мобилното приложение за учене на чужди езици Worddio е една от малкото компании, на които пандемията се отрази добре. През последното тримесечие на миналата година потребителите са се удвоили, а в първото тримесечие на тази са се удвоили още веднъж".

„Надяваме се да поддържаме този темп. Не е невъзможно.“, сподели Иван Манев.

„Както пише в дебелите книги, всеки стартъп трябва да намери инвеститорите, които ще повярват в него. Тук се разминаха нещата. Ние предлагаме нещо различно, трябва да се има и в предвид, че в България няма скалирал B2C бизнес и това е нещо, което спира инветиторите. Всеки един инветитор иска не просто да инвестира в един стартъп, а и да допринесе за развитието му.“

„Пуснахме кампания в една платформа в Щатите, която дава възможност обикновени хора да инвестират техни пенсионни спестявания. Там е малко по-различна системата, отколкото при нас. В САЩ всеки един човек има право да определи сам къде да бъдат инвестирани неговите средства. Ние се листнахме на такава платформа, в която от другата страна стоят хора, които имат възможност да инвестират”, сподели още събеседникът.

Създадетелят на мобилното приложение разкри, че до няколко месеца ще бъдат включени и няколко нови подобрения.

„Първото нещо, което ще добавим е "premium content", което ще се състои в специализиране на флаш карти, които ще бъдат едноезични. Тоест, няма да се чува думата и превода, както до сега, а думата и нейното пояснение, включено в изречение.“, това допълнение по думитте на Иван Манев ще бъде за малко по-напреднали в езика.

Другите подобрения, по които работи компанията са разработването на специализирани карти, прикрепени към аудиокниги и цялостно hands-free преживяване.

„Нашите идеи са за глобално покритие, с тези 34 езика, които предлага приложението ние покриваме 90% от населението по света.“

Най-големите парзари за компанията са България, Украйна, Русия и Гърция, а приложението е свалено от над 170 държави.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Update“ гледайте тук.