Нарушенията на авторски права в България са 5 пъти повече от средното ниво в Европа

Нико Тринкхаус, фотограф и основател на PhotoClaim, В развитие, 16.10.2018

19:12 | 16 октомври 2018
Обновен: 19:19 | 16 октомври 2018
Нико Тринкхаус, фотограф и основател на PhotoClaim. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Нико Тринкхаус, фотограф и основател на PhotoClaim. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чрез Google Search много лесно може да се идентифицира дали определена снимка е използвана в интернет. На платформата PhotoClaim този процес е автоматизиран. Ако клиентът открие нарушение на авторски права чрез Google, ние лесно може да започнем процедура. Това каза Нико Тринкхаус, фотограф и основател на PhotoClaim, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Нарушенията на авторските права са световен проблем. В България ситуацията не е особено добра в сравнение с Европа. Кражбите на снимки в България са 5 пъти повече от средното ниво за Стария континент".

Важното е всеки да разбере, че не може да се използва определена снимка без изрично позволение. Това важи за всеки по отношение на фотографията, отбеляза Тринкхаус.

"Имаме случаи в Европа, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Във всяка държава първоначално проучваме с кои адвокати може да работим".

Той обясни и как фотографите може да защитят авторските си творби.

"На уебсайта на платформата са представени няколко съвета. Препоръчваме на фотографите да не продават фотоапарата си, ако нямат продуктовия код, тъй като при кражба на снимки в съда трябва да се доказва собствеността на фотоапарата".

Гледайте видео материал с целия разговор.