Как страните членки на ЕС се подготвят за Brexit?

Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 31.07.2018

19:04 | 31 юли 2018
Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Великобритания все още остава несигурна за начина, по който ще се състои напускането на страната на Европейския съюз (ЕС). Ако не се стигне до всеобхватно търговско споразумение, остава идеята за „твърд“ Brexit. Тази идея не се приема никак добре от бизнеса и има реална вероятност това да доведе до крах на британската икономика. Великобритания в момента прави опит да намали максимално негативните последици от Brexit, но все пак те няма как да се избегнат. При всички положения и ЕС ще търси начини да съкрати щетите от напускането на страната. Вече всички страни членки предприемат мерки Brexit да се отрази с възможно най-минимални щети. Това каза Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Филипов посочи, че според Международния валутен фонд победители от тази ситуация няма да има. Загубите на страните членки на ЕС ще са дългосрочни и ще се равняват на около 1,5% от БВП на ЕС, ако споразумение за свободна търговия не бъде постигнато. Загубата на трудова заетост може да достигне повече от 1 млн. работни места, каза още гостът.

Ирландия Филипов посочи като държава, върху която Brexit ще има най-съществено отношение, поради близостта на страната с Кралството и коментира мерките, които страната е предприела, за да съкрати загубите си.

„Ирландското правителство поиска от всяко министерство да установи потенциалните последици при напускане на ЕС от Великобритания без сделка и какви ресурси ще са необходими за справяне с това. Ирландия има кредитна програма на стойност 300 млн. евро (351 млн. долара), която да помогне на компаниите да се справят с Brexit и лобира Брюксел да смекчи правилата за държавна помощ, за да позволи на правителството да подкрепи на компаниите“.

Филипов посочи още, че Ирландия иска да назначи допълнителни хиляда митнически служители и поясни, че опазването на границите е задача, с която са се заели всички страни в ЕС.

Белгия той каза, че е държава, която инвестира предимно в запазване на сигурността на границите си.

„С второто по-големина пристанище в Антверпен Белгия инвестира в дронове и подводни скенери за наблюдение на бреговата си ивица и Северно море. Тя ще осигури повече кучета за залавяне на наркотици и пари, съобщи финансовото министерство на страната. Освен това Белгия увеличава със 141 митническите си служители, които сега наброяват 3400 души. Те ще започнат работа от април 2019 г. “

Германия полага усилия най-вече по линия на индустриалните вериги на доставките, които има с Великобритания, коментира гостът. За Франция той каза, че се подготвя вече от повече от 2 години.

Българският отговор на Brexit ще бъде разработен през септември или октомври, когато всъщност се очаква да има и повече яснота за хода на предстоящия Brexit.

За Гърция Филипов каза, че е убедена, че няма как Brexit да се състои без сделка.

Все пак остават множеството неясноти за протичането на Brexit и всички коментари и мерки към момента са само на базата на предположенията, поясни Филипов.

„Има сериозни противоречия към момента и във Великобритания, и в ЕС. През септември или октомври 27-те страни членки на ЕС ще трябва да започнат да работят върху планове, обхващащи целия блок“.

Вижте целия разговор във видеото.